ÖNE ÇIKAN HABERLER |
Ceren Tuğba Sönmez: Merhaba, ilk olarak kendiniz hakkında bizi biraz bilgilendirir misiniz?
Metin Şahin: Bilgisayar yüksek mühendisiyim. Yıldız Teknik Üniversitesi’nden mezun olduktan sonra yaklaşık 13 yıl özel şirketlerde görev aldım. İstanbul’un ulaşım sorunlarının giderilebilmesi için fizibilite etüdü hazırlayan uluslararası bir şirkette çalıştım. Ardından Avrupa çapında üretim yapan bir firmada daha sonra da bazı bilgisayar firmalarında bilgi işlem müdürü ve programcı olarak görev aldım. Askerlik görevimi Birinci Ordu – Bilgi İşlem Merkezi’nde asteğmen olarak yaptım. Özellikle harp oyunları ve bazı ilave programlar yazarak katkıda bulunmaya çalıştım. Daha sonra öğretim görevlisi olarak vakıf üniversitelerinde çalıştım. Halen de bir vakıf üniversitesinde öğretim görevlisiyim.
Ceren Tuğba Sönmez: Sizce yazarlık nedir?
Metin Şahin: Yaşam boyu üretmek demektir. Doğada var olan olmayan ne varsa ve ne yoksa onlardan ders alan ve bunları topluma hiçbir ayırım gözetmeksizin medya anlamıyla sunmaktır. Doğal olarak nasıl ki meslek dalları varsa yazarlık da üretilen eserler bazında farklılık gösterir. Bilim yazarı, bilimkurgu yazarı, tarih yazarı vb. gibi. Yazarlar toplumu her anlam ve yapıda bilime yönlendirmek için var olan Tanrı/Allah’ın “bilim elçileri”dirler. Bilgiye; su kadar, ekmek kadar gereksinim duyan ve bunu yaşamın olmazsa olmazı olarak görendir. Hatta öğrenmek ve yazmak için kendi yaşamında olması gereken bazı değerlere kısmen ya da tamamıyla yer vermemektir. Olumlu ve olumsuz anlamda yaşamda karşısına çıkan her şeye soğukkanlı ve doğanın bir durumu şeklinde yaklaşımda bulunmak demektir. Doğaya hizmeti referans almış doğanın bir elemanıdır.
Ceren Tuğba Sönmez: Hayatınızda en fazla iz bırakan olay veya durum nedir?
Metin Şahin: Çanakkale – Gökçeada Atatürk Öğretmen Lisesi’nde öğrenci olduğum zamanlar Tanrı/Allah, evrenler, zaman, konum, yaşam vb. birçok olguyu düşünmede, değerlendirmede ve yorumda daha farklı yaklaşım gösterme mantığı. Oradan başlayan süreç hala devam ediyor ve bunlar da yazdığım kitaplara yansıyor.
Ceren Tuğba Sönmez: Kitaplarınızı nasıl yazmaya karar verdiniz? Kitaplarınızın içeriğinden biraz bahseder misiniz?
Metin Şahin: Lise dönemimde kompozisyon yazmak bu sürecin başlangıcını oluşturdu. Mümkün olduğunca okumak, okuduklarımdan kendimce sonuçlar çıkarmak sonra da bunları hayal gücü ile birleştirip özellikle bilim kurguya dönüştürmek. Kitaplarım içerik olarak bilim ile bilim kurgu arasında gidip geliyor. Ancak bilim kurgu, bilime göre daha fazla.
Ceren Tuğba Sönmez: Hayal gücünüz çok geniş ve renkli olmalı. Bununla ilgili neler söyleyebilirsiniz?
Metin Şahin: Her insan hayal kurar, bunların bazıları kişide kalır bazıları da diğer insanların bilgisine sunulur. Özellikle şu an bildiğimiz 4 boyuttan daha farklı boyutlar neler olabilir? Paralel evrenler, evrenler arası bölge, farklı boyutlara sahip olan yaratılmışların birbirleri ile iletişimi, zamanda yolculuk vb. düşüncelerimde ve hayallerimde yanıt aradığım konuların başında geliyor.
Ceren Tuğba Sönmez: Yazarken olmazsa olmazlarınız var mı?
Metin Şahin: Olmazsa olmazım yok, ancak yazarken mutlaka su içerim. Bir de yazdığım ortamın sessiz olmasını tercih ederim. Böylece yazma anlamında üretkenlik artmış oluyor. Bir de müzik, farklı konular bulmak için hemen hemen her tür müziği dinlerim. Ayrıca amatörce bağlama, org ve blok flüt çalıyorum.
Ceren Tuğba Sönmez: Bir yazar için zaman ne demektir?
Metin Şahin: Zaman, üretmek için Tanrı/Allah’ın verdiği en önemli değerlerden bir tanesidir. Zamanı bu anlamda kendimce en iyi şekilde değerlendirmeye çalışıyorum. Hatta bazen yolda yürürken ya da yolculuk yaparken yazdığım ya da yazacağım kitaplar hakkında içerik oluşturmaya çalışırım.
Ceren Tuğba Sönmez: Günlük hayat kaleminizi nasıl etkiliyor?
Metin Şahin: Burada söz edilen kalemin yerini klavyedeki tuşlar alıyor. Bir işletim sisteminde bir editör kullanarak kitaplarımı yazıyorum. Günlük yaşamda karşılaştıklarım beni daha çok çalışmaya ve daha çok yazmaya yönlendiriyor. Şu an nasıl ki zaman ileri doğru gidiyor benim de çalışmam ve yazmam bu anlamda doğru orantılı olarak artıyor.
Ceren Tuğba Sönmez: Ufukta yeni bir kitap var mı?
Metin Şahin: Evet, kitap her zaman var olacak. Çünkü düşünce ve hayal gücü, bilgi ve tecrübe ile birleşince mutlaka ortaya görsel bir eser çıkıyor.
Ceren Tuğba Sönmez: Bir yazar olarak okuyucularınıza mesajlarınız nelerdir?
Metin Şahin: Herkes yazar olmak zorunda değil. Ancak mutlaka “yaşam boyu öğrenmeyi” ilke edinmelerini isterim. Böylece hem kişi, hem içinde bulunduğu toplum, hem ülkesi, hem gezegeni, hem evreni vb. “bilim ve teknoloji” anlamında ileri gider.