Yevgeniy İvanoviç Zamyatin / BİZ | BCA Times




  ÖNE ÇIKAN HABERLER

Yevgeniy İvanoviç Zamyatin / BİZ
Eklenme Tarihi: 5 Nisan 2018, Perşembe 23:14 - Son Güncelleme: 5 Nisan 2018 Perşembe, 23:14
Font1 Font2 Font3 Font4



Yevgeniy İvanoviç Zamyatin / BİZ
1920 yılında hapishanede yazılan Biz, yazarın totaliter toplumla ilgili fikirlerini kağıda dökerek, fantastik bir antiütopya yarattığı romanıdır.

Distopya romanlarını sever misiniz? Ben çok severim. 1984, Cesur Yeni Dünya, Fahrenheit 451 en sevdiklerim arasındadır. 1920 yılında yazılan Biz adlı ütopya ise tüm bu saydığım eserlere ilham kaynağı olan bir kitaptır. Durum böyle olunca bir an önce Biz‘i okumaya karar verdim. Fakat diÄŸer eserlerden farklı olarak Biz için daha iyi bir oda daha iyi bir konsantre gerekir diye düÅŸündüm. Sonuç itibari ile 4 yaşında Gogol okumuÅŸ bir yazarın romanı idi Biz öyle kolay okunmaz mutlaka daha az sürükleyici daha yorucu bir dili vardır diye düÅŸündüm. Yanılmışım. Biz elden bırakılmayan türden bir baÅŸyapıtmış.

 

1920 yılında hapishanede yazılan Biz, yazarın totaliter toplumla ilgili fikirlerini kağıda dökerek, fantastik bir antiütopya yarattığı romanıdır. Fakat yazarın bu görüÅŸleri Sovyet Rusyasına karşı bir karalama olarak görülmüÅŸtür. Haliyle Rusyada bir baskı yapamayacağını anlamıştır. Kitabın baskısını yapabilmek için Ä°ngiltere’ye gitmiÅŸ daha doÄŸrusu gidiÅŸden ziyade kaçmıştır ve bu kaçışa Maksim Gorki yardım etmiÅŸtir. Ä°lk baskısını burada yapacak ve Rusyada bir baskı yapmayacakken çekler tarafından bir baskıda Rusyada yapılır. Rusyada yayınlanmasının hemen ardından hapse atılmış ve sakıncalı yazarlar arasına girmiÅŸtir. Yazarın bu baskıdan haberi dahi yoktur. Romanı hapishanede yazan Zamyatin, Rusyada ilk baskısında da hapishanededir.

 

Kayıtlar ÅŸeklinde ilerleyen kitap, yazarın bizlere “ÅŸu an evrenin neresinde olduÄŸunu bilmediÄŸim okuruma sesleniyorum” seslendiÄŸi alanlar barındırır. Hal böyle olunca sanki günlük okuyor gibi o zamanlar yaÅŸanmış ve biri size bunları aktarmış gibi bir durum oluÅŸuyor kafanızda. EÄŸer kitabın sürükleyiciliÄŸine de kaptırırsanız kendinizi, kurgulanan dünyayı yaÅŸamakla kalmıyor, o zamanları kafanızda tahayyül edebiliyorsunuz.

 

Kitap hakkında söyleyeceklerim bu kadar. Bir an önce okunması gereken olmazsa olmazlar arasında bir baÅŸyapıt. Özellikle distopya severlerin bir an önce baÅŸlaması gerek diye düÅŸünüyorum.

 

Birkaç alıntı yapmadan da geçmeyelim:

“-Bana sonuncu, en üst, en büyük sayıyı söyle.
-Saçma. Sayıların sayısı sonsuzdur, sen hangi sonuncuyu istiyorsun?
-Peki sen hangi son devrimi istiyorsun? Sonuncu diye bir ÅŸey yok, devrimler sonsuzdur.” 

“Hiçlikten büyüklüÄŸe giden doÄŸal yol senin gram olduÄŸunu unutmandan ve tonun milyonda bir parçası olduÄŸunu hissetmenden geçer”

 


Bu haberlerde ilginizi çekebilir!