ÖNE ÇIKAN HABERLER |
Altın Kalem
Yazar YiÄŸit Caner ErtoÅŸi;
Marilyn Manson’un dediÄŸi gibi o da “Cennetin gözünde deÄŸerli olan her ÅŸeyi yaktı.”
1990 yılında Van’ın BaÅŸkale ilçesinde Haziran ayının 15’inde dünyaya geldi. Ä°kizler burcu olması onun için çok büyük bir ÅŸansken, çevresi için imtihan oldu.
Amerika San Francisco Dominican Üniversitesi’ne Ä°ngilizce eÄŸitimi için giden YiÄŸit Caner ErtoÅŸi, kokain ile baÅŸlayan ve 9 yıl boyunca sürecek olan dostluklarına dair atılmış ilk adımın bu ÅŸehir olduÄŸunu planlamamıştı. Ä°kisi de birbirini öylesine çok sevmiÅŸti ki ayrı geçen günleri neredeyse yok denecek azdı. Bağımlılığından kurtulmak adına ülkesine geri döndü ve bir daha Amerika’ya dönmeyi hiç düÅŸünmedi.
Alışkanlığından kurtulmak adına ülkesinde okumaya karar veren ErtoÅŸi, Beykent Üniversitesi’nde Ä°ç Mimarlık bölümünü kazandı. Akabinde Montesorri Felsefesi ve 3. göz ilmi olmak üzere psikanaliz üzerine sertifikalar aldı. Fort State Üniversitesi’nde Felsefe eÄŸitimini ise çok sonra tamamlayacaktı.
Dünya genelinde 3 milyon, Türkiye’de ise 300 bin nüfusu olan ErtoÅŸi AÅŸireti mensubu yazarın asıl hikâyesinin çarpıcı tarafı “Anne Ä°tiraf Ediyorum” adlı ilk eserinde yer alıyordu.
Yazar olacağı sonraki yıllara yaptığı en büyük yatırımın sermayesinin bu büyük acı olacağını bilemezdi…
3 yaşında anneannesi tarafından tuvalette kilitli olarak yaÅŸadığı 1 yılın ardından, 27 yıl boyunca annesini bir tek gün bile görmeden yaÅŸadı… Bu süreçte de annesini aramaktan bir an bile vazgeçmedi.
Babasıyla olan baÄŸlarını koparmak için, hiç tanımadığı annesine dair haksızlık yapıldığını düÅŸündüÄŸünden, 18 yaşına basar basmaz soluÄŸu adliyede aldı. Sanki o günü beklermiÅŸçesine, bir gün dahi geciktirmeden babasını, babalık hakkından mahrum bıraktığı davasını kazandı.
ErtoÅŸi ile babasının yıldızı hiç tutuÅŸmadı, öyle ki genç yazar bir tek gün dahi biyolojik babasına, baba diye hitap etmedi.
Hızlı bir yaÅŸamın içinden gelen yazar popüler kültürün bir parçası, hatta yaÅŸadığı hızlı yaÅŸamıyla üniversite yıllarında dikkatleri üzerine çeken sıra dışı bir kiÅŸilikti.
ErtoÅŸi, yanlış çevre edinmek hususunda fazlasıyla baÅŸarılı idi… Bu baÅŸarısından dolayı baÅŸlayan gayrimeÅŸru yaÅŸamı, kalem tutmadan önce silahları tutuyor sadece.
Kumarhane, Otel, Galeri, Rent A Car, Restoran, Kafe, meyhane gibi bir çok iÅŸ deneyiminden geçerken soluÄŸu Metris Cezaevinde alması kaçınılmazı oluyor.
Ä°ÅŸte, yazar ilk eseri “Anne Ä°tiraf Ediyorum” kitabını burada yazmaya karar veriyor. Silahlı yaralamadan sebep girdiÄŸi cezaevi, onu ıslah eden son durak görevini üsteniyor.
Ä°lk eserinde, hayatını anlattığı kitabıyla; “En Ä°yi Biyografi Romanı” dalında Altın Kalem Ödülü’ne layık görülürken, yazar, hemen ardından Türkiye Yazarlar BirliÄŸi “Radikal Kalem”, “Mevlana Hakikat ve Tasavvuf Ödülleri” gibi birçok önemli ödüle sahiplik ediyor.
YaÅŸamına onlarca intihar sığdırmayı baÅŸarmış ErtoÅŸi… Hepsinden ölüme ramak kala dönebilmesi ise ÅŸans deÄŸil aslında… Yazacaklarına ayrılan zamanı olduÄŸundan her giriÅŸimi baÅŸarısızlık ile sonlanmış.
ErtoÅŸi bugün yine en mutlu halinde bile ölümün mutlak huzur getireceÄŸini savunuyor.
Cezaevinden 6 ay kadar kısa bir sürede tahliye olmayı baÅŸaran yazar, kendisini büyüten babaannesinin ölümü üzerine memleketi olan Van‘a dönüyor. Orada halası Dr. Hazan Caner’in eÅŸliÄŸinde bağımlılıkları üzerine tüm yıkımların kararını veriyor.
“Ä°nsana kendisinden baÅŸka hiç kimse el uzatamaz acınası haline…” diyen YiÄŸit Caner ErtoÅŸi, 8 ay gibi bir zaman dilimini bir göz odanın içerisinde geçiriyor, yemeklerini burada yiyor, burada uyuyor, burada okuyor ve burada uyanıyor güne. Ve dünyada bir ilk olan “Ölülerle Röportaj” fikrinin ilhamı tam da bu odada geliyor. Ölülerle Röportaj isimli kitabı kendini camiaya kabullendirmesinde en büyük kolaylık olurken, ilhamlarının ardı arkası inovasyon deÄŸeri olan diÄŸer kitapları ile devam ediyor.
YiÄŸit Caner ErtoÅŸi’nin 2019 yılında babası adına verdiÄŸi röportajının çıplaklığı ise okurlarının tüylerini ürpertirken, onun için sadece alınmış bir intikamın makalesiydi… Babasına armaÄŸan ettiÄŸi hesap günüydü belli ki.
Yazarın uyuÅŸturucu ile geçen kayıp sandığı yılları aslında yazar olacağı güne kadar geçen süreçte sadece deneyim ve birikmesi gereken tecrübelerin sermayesiydi ileride kalemi için…
Ama o, bundan habersizdi… Öylesine uzaktı ki hayatı bir yazar olmaya, daha o güne dek sevgilisine mektup bile yazmamıştı YiÄŸit Caner ErtoÅŸi.
Annesine dair hiç kötü bir duygu edinmedi… 30 yıl sonra ilk gördüÄŸü gün bile sormadı neredeydin diye… Sadece devam etti hikâyesine kaldığı yerden. Öncesi yokmuÅŸ gibi devam etti.
30 yılın ardından annesi ile kavuÅŸan YiÄŸit Caner ErtoÅŸi ÅŸimdilerde annesi ile birlikte yaşıyor. 10 ayda 10 kitap yazan yazarın her bir kitabının dünyada ilk olması ise onu ayrı kılan yaratıcı tarafı.
Kitaplar ile tanışan YiÄŸit Caner ErtoÅŸi, hemen hemen tüm vaktini okumak ve de yazmak için ayırıyor… Onun için baÅŸka bir erdem yok.
Adam olmaz diyenlere inat tüm o kirli geçmiÅŸin üzerine kalem çekmeyi baÅŸaran yazar, bugünlerde birçok önemli sosyal sorumluluk projesine dair öncü adımlar atıyor.
‘Çocuklar Gelinlik Giymesin, Okula Gitsin’ projesi kapsamında kitap sayfalarından oluÅŸan gelinlik tasarlayan YiÄŸit Caner ErtoÅŸi, küçük yaÅŸtaki çocukların evlendirilmesine karşı baÅŸlattığı projesi ile gerek ulusal gerekse uluslararası arenada büyük takdir topladı.
Tek yönlü bir kaleme sahip olmayan yazar, roman olmak üzere hemen hemen her kategoride yazabilecek kadar zengin birikimleri ile bugün Ä°ngiltere ve Amerika’nın prestijli yayınevleri ile görüÅŸmelerini sürdürüyor, yazdığı çocuk kitaplarının tüm gelirini ise ömür boyu olmak üzere yine çocuklara armaÄŸan ediyor.
Kitaplarının kapağında aÅŸiretinin adı olan “ERTOŞİ” adını kullanmasının en önemli nedeni ise insanların zihinlerindeki ön yargıyı yıkmak.
Bunun önyargıdan ziyade akranlarına öncülük eden bir örnek olması adına, özenle her yerde paylaÅŸtığını belirten YiÄŸit Caner ErtoÅŸi, “Yöresel kadere inanmam; ama yörenin kaderini deÄŸiÅŸtirebilen kaderlerin kalabalığına inancım tamdır. Ben, yani ben dediÄŸim nefsim, ötekilerden farklı beslenir.” diyor.
Sosyalmedya hesapları.
Twitter Twitter.com/yigitertosi
instagram: instagram.com/ertosiyazar
#yigitcanerertosi