Yazar Virginia Woolf / İntihar Mektubu! | BCA Times




  ÖNE ÇIKAN HABERLER

Yazar Virginia Woolf / Ä°ntihar Mektubu!
Eklenme Tarihi: 25 Ocak 2018, Perşembe 21:23 - Son Güncelleme: 25 Ocak 2018 Perşembe, 21:23
Font1 Font2 Font3 Font4



Yazar Virginia Woolf / Ä°ntihar Mektubu!
Virginia Woolf bir kez daha ölümsüzleştirildi. Feminist tarafıyla ön plana çıkan Virginia Woolf'un 136. yaşına özel Doodle hazırlandı. Virginia Woolf kimdir? Büyük beğeni alan Doodle'nin ayrıntılarını biliyor muydunuz?

Ünlü kiÅŸilerin ya da önemli günlerde Google anasayfa logosunu deÄŸiÅŸtirerek kullanıcılara 'Doodle' adlı sürpriz yapmaktadır. 25 Ocak 2018 yani bugün de kullanıcılara 'Virginia Woolf'u unutmayarak kullanıcılara sürpriz yaptı. Virginia Woolf'un 136. doÄŸum gününe özel Doodle, görenleri adeta büyüledi. 

 

VÄ°RGÄ°NÄ°A WOOLF'UN 136. DOÄžUM GÜNÜ (Google Açıklaması)

"Bahçede koÅŸuÅŸturan çocukları görüyorum … Geceleri deniz sesi …
neredeyse kırk yıllık bir hayat, hepsi üzerine kurulu, buna nüfuz etti: bunu asla açıklayamadım" dedi.

Bu çocukluk anıları, Ä°ngiliz yazar Virginia Woolf'un güçlü akıntı-bilinç anlatılarının temalarına ilham kaynağı olmuÅŸtu; Woolf, modern feminizmin en etkili seslerinden biri olarak eÅŸsiz bir edebi tarzdı.

 

1882'de Londra'da doÄŸan Virginia Woolf, geniÅŸ bir kütüphaneye sahip bir evde büyüdü ve yazar ve tarihçi babasını çaÄŸrıştırmaya devam eden edebi bir ziyaretçi akımı geldi. Åžaşırtıcı olmayan bir ÅŸekilde Woolf, önde gelen çaÄŸdaÅŸ entelektüeller ve sanatçılardan oluÅŸan bir kolektif Bloomsbury Grubunun ayrılmaz bir üyesi oldu.

Woolf'un lirik yazıları, görünüÅŸte sıradan olayların altında yatan karmaşık duyguları ortaya koyan karakterlerinin içgözlemesiyle geliÅŸti: Big Ben'in çınlamasıyla Bayan Dalloway'daki (1925) zaman geçiÅŸini uyandıran ya da bir ailenin sahil ziyareti derin oturdu. Deniz feneri için gerginlikler (1927).

Kuramcılık, Bir Kendi Sahası (1929) ve Üç Gineler (1938) gibi, cinsiyete dayalı entelektüel tabakalaÅŸmayı ve dönemin erkek egemen güç dinamiklerini belgeleyerek Woolf'un sarsıcı feminist bakış açısını sergiliyor.

 

DOODLE NEYÄ° ANLATIYOR

Londra merkezli illüstratör Louise Pomeroy tarafından hazırlanan bugünkü Doodle, düÅŸen sonbahar yapraklarıyla çevrili olan ikonik profilini Woolf'un minimalist tarzını kutluyor. Woolf'un sözlerinde: "Sonbahar aÄŸaçları, sarı ay ışığında, hasat aylarının ışığı altında, emeÄŸin enerjisini yumuÅŸatan ve anıları düzleÅŸtiren ve dalgayı kıyıya götüren mavi ışığıyla parıldıyor."

 

136. doÄŸum günüm kutlu olsun, Virginia Woolf!

 

 

VÄ°RGÄ°NÄ°A WOOLF HAKKINDA

Virginia Woolf: Ä°ngiliz feminist, yazar, romancı ve eleÅŸtirmen. 
DoÄŸum tarihi: 25 Ocak 1882, Kensington, Londra, BirleÅŸik Krallık
Ölüm tarihi ve yeri: 28 Mart 1941, Lewes, BirleÅŸik Krallık
EÅŸ: Leonard Woolf (e. 1912–1941)
Filmler: Orlando, Bayan Dalloway, Deniz Feneri, Golven, Kendine Ait Bir Oda, Simple Gifts

Virginia Woolf 1912 yılında Leonard Woolf ile evlendi. Leonard Woolf eÅŸi için bir basımevi kurmuÅŸtu ve bu da Virginia Woolf'un yazdığı kitapları yayımlatması için bir fırsat olmuÅŸtu.

Perde Arası romanını yazdığı sıralarda artık kendini yeterince yetenekli hissetmiyor, yeteneÄŸini kaybettiÄŸini düÅŸünüyordu. Her gün savaÅŸ korkusu ve yeteneÄŸini kaybetmenin vermiÅŸ olduÄŸu stres, dehÅŸet ve korku sonucu ruhsal bunalıma girmiÅŸ, 28 Mart 1941’de içinde bulunduÄŸu duruma daha fazla dayanamayıp evlerinin yakınlarında bulunan Ouse nehrine ceplerine taÅŸlar doldurarak atlayıp intihar etmiÅŸtir. Virginia Woolf, geride iki intihar mektubu bırakmıştır. Birisi kardeÅŸi Vanessa Bell'e diÄŸeri ise kocası Leonard Woolf'a.

Ä°ÅžTE VÄ°RGÄ°NÄ°A WOOLF'UN Ä°NTÄ°HAR MEKTUBU

Leonard Woolf'a, 18 Mart 1941

"Sevgilim, yine çıldırmak üzere olduÄŸumu hissediyorum. YaÅŸadığım o korkunç anlara geri dönemem artık. Ve ben bu kez iyileÅŸemeyeceÄŸim. Sesler duymaya baÅŸladım. Odaklanamıyorum. Bu yüzden yapılacak en iyi ÅŸey olarak gördüÄŸüm ÅŸeyi yapıyorum. Sen bana olabilecek en büyük mutluluÄŸu verdin. Benim için her ÅŸey oldun. Bu korkunç hastalık beni bulmadan önce birlikte bizim kadar mutlu olabilecek iki insan daha düÅŸünemezdim. Artık savaÅŸacak gücüm kalmadı. Hayatını mahvettiÄŸimin farkındayım ve ben olmazsam, rahatça çalışabileceÄŸini de biliyorum. Bunu sen de göreceksin. Görüyorsun ya, bunu düzgün yazmayı bile beceremiyorum. Söylemek istediÄŸim ÅŸey ÅŸu ki, yaÅŸadığım tüm mutluluÄŸu sana borçluyum. Bana karşı daima sabırlı ve çok iyiydin. Demek istediÄŸim, bunları herkes biliyor. EÄŸer biri beni kurtarabilseydi, o kiÅŸi sen olurdun. Artık benim için her ÅŸey bitti. Sadece sana bir iyilik yapabilirim. Hayatını daha fazla mahvedemem. Bizim kadar mutlu olabilecek iki insan daha düÅŸünemiyorum."

VÄ°RGÄ°NÄ°A WOOLF'DAN ALINTILAR

Kadın hareketinin elden düÅŸürmediÄŸi önemli kitaplardan biri olan Kendine Ait Bir Oda, Virginia Woolf’un belki de en kolay okunan kitabıdır. Çünkü konu çok somuttur: “Kadın ve Edebiyat.”

Erkeklerin kadınlara bıkıp usanmadan tekrarladıkları ‘ezeli’ ve de ‘ezici’ bir soru vardır: “Bizler kadar düÅŸünme yeteneÄŸiniz olduÄŸunu ileri sürüyorsunuz. Madem öyle, neden Shakespeare gibi bir deha çıkaramadınız?” Ä°ÅŸte Virginia Woolf bu ‘yakıcı’ soruya, tarihsel iliÅŸkilerin kökenine inip kütüphane raflarında ÅŸöyle bir gezindikten ve de kısa bir kadın edebiyatı tarihçesi çıkardıktan sonra esaslı bir yanıt getiriyor. Ve ÅŸöyle sesleniyor kadınlara: “Para kazanın, kendinize ait ayrı bir oda ve boÅŸ zaman yaratın. Ve yazın, erkekler ne der diye düÅŸünmeden yazın!..”

Daha sonralarda Virginia Woolf tarafından kaleme alınan Flush'ta bir köpeÄŸin bakış açısı fark edilir.

…güçlü kuvvetli, enerji dolu, yaÅŸama sevinci içinde genç Robert Browning bir bomba gibi patlamıştı Elizabeth Barrett’in sessiz hasta odasında. Ä°ngiliz edebiyatının en ünlü aÅŸk öyküsüdür onların aÅŸkı. Tiyatro oyunları yazılmış, filmler yapılmıştır bu konuda. Nasıl mektuplaÅŸtıklarıı, Robert Browning’in Wimpole Sokağı’ndaki bir evde divanda yatan Elizabeth’i nasıl görmeye geldiÄŸini, bu ziyaretten sonra üç ay içinde Elizabeth’in mucize kabilinden nasıl yürümeye baÅŸladığını, gizlice evlenip Floransa’ya kaçtıklarını herkes bilir. Hatta Virginia Woolf’un The Common Reader’da dediÄŸi gibi, Ä°ngiliz ÅŸiirinin en önemli adları arasında olan bu iki ÅŸairden tek dize okumamış olanlar bile! Virginia Woolf’un Flush’ı bu konuda son derece sevimli bir kitaptır. Elizabeth Barrett Browning’in çok sevdiÄŸi Ä°talya’ya kaçarken beraberinde götürdüÄŸü köpeÄŸin yaÅŸamöyküsünü anlatan Flush’da bu aÅŸk öyküsünü bir de o köpeÄŸin açısından görürüz.


Bu haberlerde ilginizi çekebilir!