ÖNE ÇIKAN HABERLER |
Serra ErdoÄŸan: Ä°lk önce kendiniz hakkında bizi bilgilendirir misiniz?
Celal Polat : Merhabalar,1965 yılında Tunceli’nin (Dersim) Mazgirt ilçesinin Ataçınar köyünde kalabalık bir ailenin ilk çocuÄŸu olarak doÄŸdum. Evliyim, iki dünya tatlısı kızım var ve 1987 yılından bu yana Ä°stanbul'da yaşıyorum. Åžu anda bir iÅŸ ile meÅŸgul olmamakla birlikte hobilerim arasında spor yapmak, kitap okumak var. DoÄŸayla içi içe olmaktan keyif alıyorum.
Erdoğan : Sizce yazarlık nedir?
Polat : Yazarlık farkındalıktır, farkına varmaktır, dünyayla ve doÄŸayla iliÅŸki kurabilmektir. Yazarlık irdelemektir, iÄŸnelemektir, uyandırmaktır, uyarmaktır, halkının gözüdür, kulağıdır, zihnidir. GerektiÄŸinde evreni göÄŸe kaldırıp yere vurabilmektir, gerektiÄŸinde küfredebilmektir, gerektiÄŸinde sevebilmektir, yazar aykırıdır, aykırılıktır, biraz da gereÄŸinden fazlasını yapabilmektir.
Erdoğan : Hayatınızda en fazla iz bırakan olay ve durum nedir?
Polat : Hayatımda en fazla iz bırakan olay ülkemdeki bu aymaz kargaÅŸadır. Kırk yıldır devam eden insan ölümleri ve bir türlü çözülemeyen kronik meselelerimizdir. Bu duruma çok üzülüyorum. Siyasetin kirli dili, çok rahatsız oluyorum. Hep gözümüz dışarıda, birileri gelsin bizim meselelerimizi çözsün. Biz kendi meselelerimizi kendi sorunlarımızı çözemeyecek kadar basiretsiz bir toplumuyuz? Hayır deÄŸiliz. Sadece konuÅŸa bilmeyi beceremiyoruz.YakınlaÅŸmayı, el ele tutuÅŸmayı beceremiyoruz, içimizde ki katmerleÅŸmiÅŸ hastalık buna izin vermiyor, el ele tutuÅŸmayı, göz göze bakabilmeyi becerebilirsek bakın nasıl güzel bir ülke oluruz, milli gelirimiz nasıl artar,kardeÅŸlik nasıl sarar bedenlerimizi. SavaÅŸlar kimseye bir ÅŸey kazandırmamış her kes kaybetmiÅŸ,’’savaşın kazananı yoktur. Herkes kaybeder.’’
ErdoÄŸan: Kitaplarınızı nasıl yazmaya karar verdiniz?Kitaplarınızın içeriÄŸinden bahseder misiniz?
Polat : Buna kitaplarınızı demek daha doÄŸru olur. Yayınlanmış üç ÅŸiir kitabım var. YALNIZ BÄ°R DAÄž, YALNIZ BÄ°R YÜREKTÄ° GÜLFÄ°RAZ ve UZAK.Her bir kitabın ayrı bir dünyası var, her biri ayrı bir duyguyla yazıldı.Åžiir birazda o duygu yoÄŸunluÄŸunun size yüklemiÅŸ olduÄŸu sorumluluktan ortaya çıkar. Bu sorumluluk kimi zaman uzak kaldığınız arkadaşınız veya dostunuzdur,kimi zaman uzaklaÅŸmak zorunda kaldığınız doÄŸup büyüdüÄŸünüz topraklardır,kimi zaman kaybettiklerinizdir,kimi zaman özlemdir,sevgidir,aÅŸktır.Kitap yazma kararı aniden baÅŸladı diyebilirim.okuduÄŸum kitaplar ve bu kitapların bana kazandırdığı özgüven zamanla bir olgunluk kazandırdı ve daha çok okumaya daha çok yazmaya itti beni.Notlar almaya baÅŸladım ve sonrası zaten kitap.Ä°çerik konusunda ÅŸunu söyleyebilirim. Tamamen içimizdekinin dışa vurumu.
ErdoÄŸan : Hayal gücünüz çok geniÅŸ ve renkli olmalı.bununla ilgili neler söyleyebilirsiniz?
Polat : Elbette hayal kurarız.yaratıcı olabilmek için hayallerimize ihtiyacımız var.Onlarla çok güçlü baÄŸlar kurarız.çok zaman onları hayatımızın bir parçası yaparız ve önemli ölçüde onlardan besleniriz.hayallerimiz bizim en özgür alanlarımızdır. Onlara hiç kimse engel olamaz ve onlarda engel tanımazlar yaÅŸam serüvenimiz içinde.korkusuz ve cesurdurlar.Hayallerimiz bizim en renkli yanımızdır.
ErdoÄŸan : Yazarken olmazsa olamazlarınız varmı?(örnek çay,kahve içmek gibi)
Polat : Yazarken veya okurken kahvenin (Türk kahvesi) hayatımda önemli bir yeri var, çay da öyle sayılabilir. Toplum olarak çayı çok severiz, kahveyi de, nerede otursanız hemen ne ikram edelim ve peÅŸinden çay, kahve sözcükleri dökülüverir ağızlardan. Kültürümüzün bir parçası oldu. Mesela yorgunluk çayı,akÅŸam çayı,keyif çayı,kahvede öyle,bir fincan kahvenin kırk yıl hatırı var gibi toplumda kalıplaÅŸmış cümleler var. Ülkemizde güzel bir bölgemizin de önemli gelir kaynaklarındandır. Çay ,kahve, su önemli bir yer tutar hayatımda.
ErdoÄŸan : Bir yazar için zaman ne demektir?
Polat : Zaman göreceli bir kavram olmakla birlikte herkes için önemli. Bir yazar için çok daha önemli.zamanda kalıcılık olmalı.Yazılanların, çizilenlerin zamanın ruhuna uygun kaybolmadan, yok olmadan zamanın akışıyla birlikte güncelliÄŸini koruyarak yoluna devam etmeli. Zamanın önemini en iyi zamana yenik düÅŸenler bilirler. Bizim zamana çok ihtiyacımız var,zamanın bize hiç ihtiyacı yok böyle tek yanlı bir iliÅŸki.
ErdoÄŸan : Günlük hayat kaleminizi nasıl etkiliyor?
Polat : Günlük hayatın yaptığım çalışmalara engel olmasına izin vermem. Baktığımız yerden güzelliklerle dolu bir dünyada göremiyoruz. Olumsuz hayat ÅŸartları, zorluklar,aymazlıklar,umursamazlıklar,savaÅŸlar ve bu savaÅŸlarda yitip giden bedenler çok etkiler hepimizi ve çok üzülürüz bu duruma.O yüzdendir,ki gözümüze çarpan,kafamıza takılan her ÅŸey bizi üzer ve rahatsız eder. iç dünyamızda kendimizle hesaplaÅŸma baÅŸlar,duygularımız düÅŸüncelerimiz isyan eder,küfrederiz kötüye giden gidiÅŸata. Kalemi elimize aldığımızda ,isimsiz,adressiz yazılarla dolmuÅŸ not defterimiz.Günlük hayat bize çok ÅŸey öÄŸretir ve bizden çok ÅŸey alır götürür biz farkında olmadan. Biz ona müptelayız /o bize aşık/aynı çarkın içinde /dönüp durmaktayız.
Erdoğan : Ufukta yeni bir kitap varmı?
Polat : Yeni kitap çalışmaları var elbette. Dördüncü ÅŸiir kitabım ÅŸiir severlerin beÄŸenisine ve taktirine sunulacak çok kısa zamanda. Åžimdiden iyi okumalar dilerim sevgili okurlarıma. Onlara sevgilerimi ve saygılarımı yolluyorum sizin aracılığınızla.
Erdoğan : Bir yazar olarak okuyucularınıza mesajınız nedir?
Okuyucularıma önerim ÅŸudur: Okumak her yaÅŸta önemlidir. Çok kitap okumalarını öneririm. Sözlü anlatımın kültürümüzde önemli bir yeri var,ancak su üstüne yazı yazmaya benzer. Kalıcı ve kuÅŸaklara aktarımı olsun istiyorsak belgelerimiz olmalı, edebiyatımız olmalı, tarihimiz olmalı, ÅŸiirimiz olmalı.Sanal dünyadan biraz deÄŸil epey uzaklaÅŸmamız gerekir. Çocuklarımızı bu sanal dünyanın denetiminden kurtarmamız gerekir. Çocuklarımıza kitap okumayı sevdirmemiz yaratıcılıklarını keÅŸfetmemiz arttırmamız ve sosyalleÅŸmeyi öÄŸretmemiz gerekir. Bu anlamlı ve güzel röportaj için çok teÅŸekkür ederim. Biz TeÅŸekkür ederiz…
Röportaj: Serra ErdoÄŸan
FotoÄŸraflar: Hakan Polat