ÖNE ÇIKAN HABERLER |
Usta yazarın bahsettiÄŸi gün nihayet geldi. Japonya’nın Hakodate, Hokkaido bölgesindeki Future University araÅŸtırmacıları, geliÅŸtirdikleri yapay zekaya bir roman yazdırdı. “Bir Bilgisayarın Roman Yazdığı Gün” adını taşıyan roman Japonya’nın en prestijli edebiyat ödüllerinden biri olan Hoshi Sinichi Edebiyat Ödülü için yarışmaya katıldı. Toplamda 1.450 romanın yarıştığı etkinlikte Hitoshi Matsuraba ve ekibinin geliÅŸtirdiÄŸi yapay zekanın yazdığı kitap finale kadar yükselmeyi baÅŸardı.
Robot yazarlar bugüne kadar veriye dayalı içerikler üretmek konusunda kullanılıyordu. Stok raporları, analizler ve diÄŸer veri bazlı yazılar için çoÄŸu zaman insanlardan iyi iÅŸ çıkarıyorlar. Ancak sıfırdan bir hikaye oluÅŸturma ve karakter tasvirleri yapabilme becerileri, roman yazarları için endiÅŸe verici bir geliÅŸme olsa gerek.
Etkinlik sonrası konuÅŸan Japon bilim kurgu yazarı Satoshi Hase’nin açıklamasına göre, kitap ÅŸaşırtıcı ÅŸekilde baÅŸarılı bir kurguya sahip. Buna karşın karakter tasvirleri konusunda halen aşılması gereken eksiklikler bulunuyor.
Aslında bu noktada iÅŸ yapay zekada deÄŸil, onu geliÅŸtiren programcıda bitiyor. Çünkü bir yapay zekanın gerçek anlamda yaratıcı bir eser ortaya koyması mümkün deÄŸil. Sistem her zaman programlandığı sınırlar çerçevesinde çalışabiliyor. Öte yandan insani duygular barındırmayan yapay zeka karakter geliÅŸimini tasvir ederken güçlük çekiyor.
Finalist olan “robot yazarın” geliÅŸtiricisi Hitoshi Matsubara ise geleceÄŸe dair umutlu. Bugüne kadar yapay zeka programlarının, çözümü olan sorunların üstesinden gelmek için kullanıldığını hatırlatan Japon akademisyen, “Gelecekte yapay zekanın potansiyelini insana ait kreatif zekayla yarışacak seviyeye getirmek isterim” diyor.