ÖNE ÇIKAN HABERLER |
"Sirkadiyen ritim" diye de bilinen vücudun biyolojik saati, geceleri uyumamızın sebebi olduÄŸu gibi, davranışlarımız ve bedensel iÅŸlevlerimizi de ciddi ÅŸekilde etkileyen bir olgu.
Tıbbi bir yayın organı olan Lancet'ta yayımlanan araÅŸtırmaya göre, kalp, sabah saatlerine kıyasla öÄŸleden sonra daha güçlü ve ameliyata bu saatlerde daha dayanıklı.
Kalp kapakçığı deÄŸiÅŸiminin içinde bulunduÄŸu ameliyatlarda doktorların kalbi durdurması gerekiyor. Bu durum da kalp dokusundaki oksijen dolaşımının azalması nedeniyle, organı baskı altına alıyor.
Doktorlar ve araÅŸtırmacılar, kalp krizi, kalp yetmezliÄŸi ve ameliyat sonrası ölüm gibi komplikasyonları incelemeye aldı ve ÅŸu sonuca vardı:
AraÅŸtırmayı gerçekleÅŸtiren isimlerden Pasteur de Lille Enstitüsü'nden Bart Staels, BBC'ye, "Biz insanların kalp ameliyatı olmaktan korkmasını istemiyoruz" açıklamasını yaptı.
Staels, ameliyatların sadece öÄŸleden sonra saatlerinde gerçekleÅŸtirilmesinin de hastaneler açısından imkansız olduÄŸunu vurguladı.
Profesör Staels, bu araÅŸtırmanın sonuçlarının, risk görülen hastaların ameliyatları için uygulanabileceÄŸini de ekledi.
Ä°ngiliz moleculer biyoloji uzmanı John O'Neill de araÅŸtırma sonuçlarını katılarak, "Kardiyovasküler sistemimizin en yüksek verimine akÅŸam üstü saatlerinde ulaşıyor. Atletler de en iyi zamanlarını bu saatlerde yaparlar" dedi.
AraÅŸtırmayı yayımlayan bilim insanları, vücut saatinin baÅŸka ameliyatlarda rol oynayıp oynamadığına iliÅŸkin incelemeler yapılacağını da duyurdu.