Virginia Woolf doğum gününde anılıyor | BCA Times




  ÖNE ÇIKAN HABERLER

Virginia Woolf doğum gününde anılıyor
Eklenme Tarihi: 25 Ocak 2019, Cuma 23:07 - Son Güncelleme: 25 Ocak 2019 Cuma, 23:07
Font1 Font2 Font3 Font4



Virginia Woolf doğum gününde anılıyor
Virginia Woolf, iki dünya savaşı arasında İngiliz edebiyatında önemli bir yer etti. İngiliz edebiyatında edebi feminizm ve modernizm dalgasına kapılan yazarlardan Virginia Woolf’a bipolar bozukluk teşhisi konulmuştu. Haberimizden Virginia Woolf’un eserlerine ve hayatına dair detaylara ulaşabilirsiniz.

VÄ°RGÄ°NÄ°A WOOLF KÄ°MDÄ°R? 

25 Ocak tarihinde Kensington, Middlesex, Ä°ngiltere'de doÄŸan Virginia Woolf 59 yaşında, 28 Mart 1941 yılında hayatını kaybetmiÅŸtir. 1882'de Londra'da dünyaya gelen Virginia Woolf, Victoria devri'nin tanınmış yazarlarından Sir Leslie Stephen'ın kızıydı. Annesi ve babası daha önce baÅŸkalarıyla evlenmiÅŸler, dul kaldıktan sonra ise bir araya gelmiÅŸlerdi. Her ikisinin de ilk eÅŸlerinden çocukları vardı. Sir Leslie Stephen'ın ilk eÅŸi, ünlü romancı William Makepeace Thackeray'nın kızıydı. Thackeray'nın eÅŸi akıl hastası olduÄŸundan, Leslie Stephen'ın bu kadından olan kızı Laura, anneannesine çekmiÅŸ, yirmi yaşında bir akıl hastahanesine kapatılmıştı. Virginia'nın annesi Julia Duckworth ile Leslie Stephen'ın beÅŸ çocukları oldu. YaÅŸ sırasıyla Vanessa, Julian, Thoby, Virginia ve Adrian. Virginia on üç yaşındayken annesi ansızın ölmüÅŸtür. Woolf, o yıllarda kadınların ikinci planda kalması nedeni ile okula gönderilememiÅŸ fakat babası yardımı ile kendini geliÅŸtirmiÅŸtir.

Ä°LK HÄ°KAYELERÄ° 1895'TE YAYINLANDI

KızkardeÅŸi Vanessa Bell daha küçük bir yaÅŸta iken bir ressam olmaya, Virginia Woolf ise bir yazar olmaya karar verir. Kendisini babasının kütüphanesinde geliÅŸtiren Virginia Woolf, 1895'de bir gazetede kısa hikâyelerini yayınlatır. Özellikle, Viktorya tarzı yaÅŸamaya karşı olan Virginia Woolf, yazılarında da bundan bahseder. 1904'te babasının ölümünden sonra kardeÅŸleriyle Bloomsbury'ye taşınması ise hayatında ciddi bir dönüm noktası olmuÅŸtur. Bloomsbury grubu içinde birçok ünlü edebiyatçıyı barındıran ve cinsel konulardaki özgürlükçü tavırlarıyla tanınan bir grup entelektüelden oluÅŸuyordu. Grupta bulunan birçok kiÅŸi eÅŸcinsel ya da biseksüeldi. Ä°nsanlar onları etik bir grup olarak görüyorlardı. Grupta John Maynard Keynes, E. M. Forster, Roger Fry, Duncan Grant ve Lytton Strachey gibi ünlü kiÅŸiler vardı. Woolf, 1909'da bir süreliÄŸine Lytton Strachey ile niÅŸanlanmıştır. Virginia Woolf 1912 yılında Leonard Woolf ile evlenmiÅŸtir. Leonard Woolf eÅŸi için bir basımevi kurmuÅŸtu ve bu da Virginia Woolf'un yazdığı kitapları yayımlatması için bir fırsat olmuÅŸtu.

virginia3

BUNALIM SEBEBÄ°YLE Ä°NTÄ°HAR…

Perde Arası romanını yazdığı sıralarda artık kendini yeterince yetenekli hissetmiyor, yeteneÄŸini kaybettiÄŸini düÅŸünüyordu. Her gün savaÅŸ korkusu ve yeteneÄŸini kaybetmenin vermiÅŸ olduÄŸu stres, dehÅŸet ve korku sonucu ruhsal bunalıma girmiÅŸ, 28 Mart 1941’de içinde bulunduÄŸu duruma daha fazla dayanamayıp evlerinin yakınlarında bulunan Ouse nehrine ceplerine taÅŸlar doldurarak atlayıp intihar etmiÅŸtir. Virginia Woolf, geride iki intihar mektubu bırakmıştır. Birisi kardeÅŸi Vanessa Bell'e diÄŸeri ise kocası Leonard Woolf'a.

Leonard Woolf'a, 18 Mart 1941

“Sevgilim, yine çıldırmak üzere olduÄŸumu hissediyorum. YaÅŸadığım o korkunç anlara geri dönemem artık. Ve ben bu kez iyileÅŸemeyeceÄŸim. Sesler duymaya baÅŸladım. Odaklanamıyorum. Bu yüzden yapılacak en iyi ÅŸey olarak gördüÄŸüm ÅŸeyi yapıyorum. Sen bana olabilecek en büyük mutluluÄŸu verdin. Benim için her ÅŸey oldun. Bu korkunç hastalık beni bulmadan önce birlikte bizim kadar mutlu olabilecek iki insan daha düÅŸünemezdim. Artık savaÅŸacak gücüm kalmadı. Hayatını mahvettiÄŸimin farkındayım ve ben olmazsam, rahatça çalışabileceÄŸini de biliyorum. Bunu sen de göreceksin. Görüyorsun ya, bunu düzgün yazmayı bile beceremiyorum. Söylemek istediÄŸim ÅŸey ÅŸu ki, yaÅŸadığım tüm mutluluÄŸu sana borçluyum. Bana karşı daima sabırlı ve çok iyiydin. Demek istediÄŸim, bunları herkes biliyor. EÄŸer biri beni kurtarabilseydi, o kiÅŸi sen olurdun. Artık benim için her ÅŸey bitti. Sadece sana bir iyilik yapabilirim. Hayatını daha fazla mahvedemem. Bizim kadar mutlu olabilecek iki insan daha düÅŸünemiyorum.”

VIRGINIA WOOLF ESERLERÄ°

Dışa Yolculuk (1915)
Gece ve Gündüz (roman) (1919)
Jacob'un Odası (1922)
Mrs Dalloway (1925)
Deniz Feneri (roman) (1927)
Orlando: Bir YaÅŸamöyküsü (1928)
Dalgalar (roman) (1931)
Yıllar (1937)
Kendine Ait Bir Oda (1929)
Londra Manzaraları (1931)
Flush, Bir KöpeÄŸin Romanı (1933)
Üç Gine (1938)
Perde Arası (1941)
Virginia Woolf'un Günlükleri
Pazartesi ya da Salı (1921)


Bu haberlerde ilginizi çekebilir!