SON DAKİKA! Sinema yasası komisyondan geçti! | BCA Times




  ÖNE ÇIKAN HABERLER

SON DAKİKA! Sinema yasası komisyondan geçti!
Eklenme Tarihi: 9 Ocak 2019, Çarşamba 23:36 - Son Güncelleme: 9 Ocak 2019 Çarşamba, 23:36
Font1 Font2 Font3 Font4



SON DAKİKA! Sinema yasası komisyondan geçti!
Sinema sektöründe yaşanan 'promosyon' krizine çözüm getirecek yasa teklifi TBMM Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu'nda kabul edildi. Komisyonda kabul edilen teklif ile sinema filmi öncesinde gösterilen reklamların süresi en fazla 10 dakika olacak. Fragman gösterim süresi en az 3, en fazla 5 dakika olacak. Kamu spotları ve sosyal sorumluluk projelerine ilişkin gösterimler, bu sürelere dahil edilemeyecek. Sinema filmi gösterim arası 15 dakikayı aşamayacak.

TBMM Milli EÄŸitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu, Komisyon BaÅŸkanı AKP’li Emrullah Ä°ÅŸler baÅŸkanlığında, ‘Sinema Filmlerinin DeÄŸerlendirilmesi ve Sınıflandırılması ile Desteklenmesi Hakkında Kanunda DeÄŸiÅŸiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’ni görüÅŸmek üzere toplandı. Komisyonda ilk sözü alan Komisyon BaÅŸkanı Emrullah Ä°ÅŸler, teklif ile Türkiye'nin önemli film merkezlerinden biri olacağını belirterek, “Bu teklif ülkenin tanıtımına katkı saÄŸlayacak film ve dizi sayısının artırılmasını saÄŸlayacak. Teklifin yasalaÅŸması durumunda, baÅŸtan baÅŸa doÄŸal plato olan ülkemiz, önemli film merkezlerinden birisi olacak” dedi.

‘TÜRK DÄ°ZÄ°LERÄ° 156 ÜLKEYE Ä°HRAÇ EDÄ°LÄ°YOR’

Ä°statistiki bilgiler de veren Ä°ÅŸler, 2002 yılında vizyona giren yerli film sayısı 9 iken, 2018 yılında bu sayının 180’e çıktığını söyledi. 2002’de 2 milyon olan yerli film izleyici sayısının da 2018’de 44,5 milyonu aÅŸtığını bildiren Emrullah Ä°ÅŸler, 156 ülkeye ihraç edilen dizi filmlerin 350 milyon dolarlık ihracat büyüklüÄŸüyle Türkiye’yi dünyada ikinci sıraya yükselttiÄŸine vurgu yaptı.

‘REKLAM SÜRELERÄ° 10 DAKÄ°KA’

Ä°ÅŸler, “Teklifle kurulması öngörülen, kamu kurum ve kuruluÅŸları ile sektör temsilcilerini bir araya getirecek olan Destekleme Kurulu ile Dizi ve Yabancı Filmleri Destekleme Komisyonuyla kamu ile özel sektör arasında eÅŸgüdüm saÄŸlanarak bürokrasi ve kırtasiyenin önüne geçilecektir. Bu teklif ile; yoÄŸun ÅŸikayete neden olan sinemalardaki uzun reklam sürelerinin 10 dakikaya düÅŸürülmesi amaçlanıyor” diye konuÅŸtu.

AKP’LÄ° YAYMAN: SÄ°NEMA EMEKÇÄ°LERÄ° Ä°LE HAZIRLANDI

Teklif sahibi AKP Hatay Milletvekili Hüseyin Yayman da, düzenleme ile ilgili komisyona bilgi verdi. Bir ülkede sanatın ne kadar önemli olduÄŸuna vurgu yapan Yayman, söz konusu teklifin uzun zamandır tartışıldığını ve sinema emekçileri ile birlikte hazırlandığını söyledi. Yasa teklifi ile sinema sektörünü daha ileriye götüreceklerini anlatan Yayman, Arjantin, Japonya ve Hindistan’da Türk dizilerinin izlendiÄŸini ve fenomen olduÄŸunu dile getirdi. Türkiye’nin Avrupa’da yüzde 63 ile en çok yerli film izlenen ülkelerin başında geldiÄŸine dikkat çeken Hüseyin Yayman, “Ä°hraç edilen dizi filmleri ülkenin tanıtımı için güçlü bir enstrüman haline geldi” diye konuÅŸtu.

BAKAN YARDIMCISI DURSUN: AMAÇ SEKTÖRÜN ÖNÜNÜ AÇMAK

Yürütme adına komisyona katılan Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Haluk Dursun da, yasa teklifinin önemine dikkat çekerek, teklifin sinema sanatının önünü açmak, sorunlarını çözmek, desteklemek, kamu ve özel sektör arasındaki dengeyi saÄŸlamak amacı taşıdığını ifade etti.

MUHALEFET ELEÅžTÄ°RDÄ°

CHP Ankara Milletvekili Yıldırım Kaya, sektörden 9 ayrı kurum temsilcisinin toplantıda olduÄŸunu anımsatarak milletvekillerinden önce bu temsilcilerin görüÅŸlerini aktarması gerektiÄŸini savundu. Kaya, Dizi ve Yabancı Filmleri Destekleme Komisyonunda çoÄŸunluÄŸun, sinemacılarda olmasının önemine dikkat çekti.

Ä°YÄ° Parti Ankara Milletvekili Åženol Bal, hangi filmlerinin çekileceÄŸi konusuna Kültür ve Turizm Bakanlığının karışmaması gerektiÄŸine dikkat çekerken, CHP Hatay Milletvekili Serkan Topal, teklif yasalaşırsa sadece siyasi iktidarın sinemasının oluÅŸacağını ileri sürerek, “Sanat ve sanatçı özgür olduÄŸu müddetçe bizim çocuklarımız yaratıcı olur” dedi.

TEKLÄ°F KOMÄ°SYONDA KABUL EDÄ°LDÄ°

Sinema sektöründe yaÅŸanan ‘promosyon’ krizine çözüm getirecek yasa teklifi TBMM Milli EÄŸitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu’nda kabul edildi. TBMM Milli EÄŸitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu’nda, ‘Sinema Filmlerinin DeÄŸerlendirilmesi ve Sınıflandırılması ile Desteklenmesi Hakkında Kanunda DeÄŸiÅŸiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’ görüÅŸmeleri tamamlandı. Komisyonda kabul edilen teklif ile sinema filmi öncesinde gösterilen reklamların süresi en fazla 10 dakika olacak. Fragman gösterim süresi en az 3, en fazla 5 dakika olacak. Kamu spotları ve sosyal sorumluluk projelerine iliÅŸkin gösterimler, bu sürelere dahil edilemeyecek. Sinema filmi gösterim arası 15 dakikayı aÅŸamayacak.

Teklife göre, proje geliÅŸtirme, ilk uzun metrajlı kurmaca film yapım, uzun metrajlı sinema film yapım, ortak yapım, senaryo ve diyalog yazım, animasyon film yapım, kısa film yapım, belgesel film yapım, çekim sonrası, dağıtım ve tanıtım ile yerli film gösterim destek türlerinde yapılan baÅŸvuruları deÄŸerlendirmek ve desteklenecek olanları belirlemek üzere, sayısı dördü geçmemek üzere ‘destekleme kurulları’ oluÅŸturulacak.

DESTEKLEME KOMÄ°SYONU KURULACAK

Dizi film ile yabancı film yapım destek türlerinde yapılan baÅŸvuruları deÄŸerlendirmek ve desteklenecek olanları belirlemek üzere de Dizi ve Yabancı Filmleri Destekleme Komisyonu oluÅŸturulacak. Komisyon; Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı, Sinema Genel Müdürü, Tanıtma Genel Müdürü, DışiÅŸleri Bakanlığı Yurtdışı Tanıtım ve Kültürel Ä°ÅŸler Genel Müdürü, ilgili alan meslek birlikleri tarafından önerilen sektör temsilcileri arasından bakanlık tarafından belirlenecek iki üye, film yapımcıları, dağıtımcıları ve yayıncı kurum veya kuruluÅŸ temsilcileri arasından bakanlıkça belirlenecek iki üye olmak üzere 8 üyeden oluÅŸacak.

Ülke içinde üretilen veya ithal edilen sinema filmlerinin, ticari dolaşıma veya gösterime sunulmasından önce deÄŸerlendirilmesi ve sınıflandırılması yapılacak. Uygun bulunmayan filmler, ticari dolaşıma ve gösterime sunulamayacak. DeÄŸerlendirme ve sınıflandırması yapılmamış olan sinema filmleri, festival, özel gösterim ve benzeri kültürel ve sanatsal etkinliklerde ancak ’18+’ yaÅŸ iÅŸaretiyle gösterilebilecek.

‘DESTEKLER GERÄ° ÖDEMESÄ°Z’

Destek baÅŸvuruları, ülke içinde yerleÅŸik gerçek veya tüzel kiÅŸiler tarafından yapılacak. Destek tutarı; proje geliÅŸtirme, ilk uzun metrajlı kurmaca film yapım, uzun metrajlı sinema film yapım, ortak yapım, belgesel film yapım, çekim sonrası ile dağıtım ve tanıtım destek türleri için baÅŸvuruda belirtilen toplam bütçenin yüzde 50’sini aÅŸamayacak. Animasyon film yapım, kısa film yapım, senaryo ve diyalog yazımı ile yerli film gösterim destek türleri için baÅŸvuruda belirtilen toplam bütçenin tamamı desteklenebilecek. Yabancı film yapım destek türü için destek tutarı, ülke içinde harcanan, Kültür ve Turizm Bakanlığınca kabul edilen tutarın yüzde 30’unu aÅŸamayacak. Kanun kapsamındaki bütün destekler, geri ödemesiz olarak verilecek.

BAKANLIK DESTEK VERECEK

Kültür ve Turizm Bakanlığı, sinema alanındaki etkinlik, proje ve faaliyetleri destekleyebilecek, düzenleyebilecek, ödüller verebilecek. Uluslararası festivallere ve yarışmalara katılım ile bunlara iliÅŸkin tanıtım faaliyetlerini destekleyebilecek. Bakanlık, kamu kurum, kuruluÅŸ ve kamu tüzel kiÅŸilerine sinema donanım desteÄŸi verebilecek, ihtiyaç sahibi sinema sanatçılarına veya sinema sektörü çalışanlarına maddi destek saÄŸlayabilecek. Kültür ve Turizm Bakanlığı, sinema alanında arÅŸiv veya müze oluÅŸturulmasını teminen yurt içi veya yurt dışından eser ya da çoÄŸaltılmış nüshaları ve sinema ile ilgili diÄŸer materyalleri satın alma veya bağış yoluyla temin edebilecek. Sinema filmlerinin hazırlık, yapım, yapım sonrası ve gösterim süreçlerinin genellikle bir yıldan daha uzun sürmesi nedeniyle, bütün destek türleri için CumhurbaÅŸkanlığının uygun görüÅŸü alınarak, yıllara sari destek sözleÅŸmesi yapılabilecek.

Sinema salonu iÅŸletmecileri, izleyici sayısının artırılmasına yönelik kampanya ve toplu satış faaliyetlerini ancak filmin yapımcısı ve varsa dağıtımcısı ile yapılacak sözleÅŸmeler aracılığıyla gerçekleÅŸtirecek. Sinema salonu iÅŸletmecileri, film gösterimleri ile ilgili bilgileri bakanlığa iletmek üzere bakanlıkça belirlenen donanım ve yazılımı iÅŸler halde bulundurmakla yükümlü olacak.

‘Ä°DARÄ° PARA CEZASI’

DeÄŸerlendirme ve sınıflandırma yükümlülüÄŸüne uymayan, zorunlu tutulduÄŸu halde gerekli iÅŸaret ve ibareleri kullanmayan veya yanıltıcı ÅŸekilde kullanan film yapımcısı ile deÄŸerlendirme ve sınıflandırma yükümlülüÄŸüne uyulmayan filmlerin dağıtımını yapanlara 20 bin lira idari para cezası uygulanacak. DeÄŸerlendirme ve sınıflandırma yükümlülüÄŸüne uyulmayan filmlerin gösterimini yapanlar ile gerekli iÅŸaret ve ibareleri kullanmadan veya yanıltıcı ÅŸekilde kullanarak film gösterimi yapanlara 50 bin lira; gösterim ve tanıtım alanlarında gerekli iÅŸaret ve ibareleri kullanmadan etkinlik düzenleyenlere film başına 20 bin lira; reklam, fragman ve film arası sürelerine uymadan gösterim yapan sinema salonu iÅŸletmecilerine ise salon başına 50 bin lira para cezası verilecek. DHA

 


Bu haberlerde ilginizi çekebilir!