Åžanlı Zaferimizin 103. yılı kutlu olsun! Saygı, Övgü ve Gururla… | BCA Times




  ÖNE ÇIKAN HABERLER

Åžanlı Zaferimizin 103. yılı kutlu olsun! Saygı, Övgü ve Gururla…
Eklenme Tarihi: 19 Mart 2018, Pazartesi 00:37 - Son Güncelleme: 19 Mart 2018 Pazartesi, 00:37
Font1 Font2 Font3 Font4



Åžanlı Zaferimizin 103. yılı kutlu olsun! Saygı, Övgü ve Gururla…
Bir vatanın kaderi bir vatanın geleceği iman ile kaldırılan top gülleleri kısacası bir destanın 103. yılı. Tüm şehitlerimizi rahmet ile anıyoruz.

Bilgi tazelemek amacıyla Çanakkale Savaşı ile ilgili çok bilinmeyen bazı bilgileri derledik; 

* Ä°ngilizler, daha savaÅŸ ilan edilmeden seddülbahir’i bombalamışlar ve 86 askerimiz ÅŸehit olmuÅŸtur. 
 

*Gayr-i müslimler, ingiliz-fransız donanmasının gelmekte olduÄŸunu haber alınca istanbul’da sevinç gösterileri yapmıştır. 
 

* DüÅŸman askerleri çekilirken, cephede halen asker olduÄŸu görüntüsü vermek için, içi samanla doldurulan üniformaları kullanmıştır. 
 

* Mısırda toplanan askerlerin kayıtlarını tutan bir katibin sürekli “australia and new zealand army company/ avustralya ve yeni zelanda ordu birliÄŸi” yazmaktan sıkıldığı için pratik bir çözüm olarak bu kelimelerin baÅŸ harflerini alarak anzac kısaltmasını yazmıştır, bu kısaltma dünya tarihine geçmiÅŸtir. 
 

* Bir bölgeye çıkarma yapan 2000 kiÅŸilik ingiliz ve fransız bölüÄŸü o bölgede bulunan selvi aÄŸaçlarını türk birliÄŸi sandıkları için hepsi kaçarak bölgeyi terk etmiÅŸlerdir. bu olay yıllar sonra kendi raporlarından ve yazılı kaynaklarından öÄŸrenilmiÅŸtir. Kimse, nasıl olup ta 2000 kiÅŸinin aynı anda hayaller gördüÄŸünü açıklayamamıştır. 
 

* Darü’l fünun’un tüm son sınıf öÄŸrencileri ÅŸehit olduÄŸu için o sene hiç mezun vermemiÅŸtir. 
 

* SavaÅŸta Türk ordusunun tek bir pırpır uçağı vardı. Bu uçak arada sırada askere moral vermek için uçmuÅŸtur. aynı zamanda bu uçak tüm birliklerimizin sevgilisi olmuÅŸtur ve ona “tek kuyruk” adını takmışlardır. 
 

* Ä°ngiltere ve avustralya, aradan bu kadar yıl geçtikten sonra gelibolu’nun küresel miras olduÄŸunu ve uluslar arası toprak sayılmasını istemiÅŸlerdir. kendi ÅŸehitliklerinin olduÄŸu bölgelerin ise kendi toprakları olarak kabul edilmesini istemiÅŸlerdir. 
 

* 1999 yılında ingiltere'de bir film yapıldı. Filmin adı "all the king's men" . Filmin öyküsü, çanakkale savaÅŸları sırasında 12 aÄŸustos 1915'de gelibolu yarımadası'nda küçük anafartalar bölgesi'nde Türk'lere karşı taarruza geçen, ancak baÅŸarısızlığa uÄŸrayıp türkler tarafından esir edilen ve de baÅŸlarından kurÅŸunlanıp öldürülen bununla birlikte, yaralı olarak ele geçirilmiÅŸ oldukları halde "fazla acı çekmesin diye !" Türk'ler tarafından bir çiftlik evinde yakılan Ä°ngiliz askerleri üzerine kurgulanmıştır. 
 

* Resmi kayıtlara göre çanakkale cephesi’nde, galatasaray’ın 23, fenerbahçe’nin 5 ve beÅŸiktaÅŸ’ın da 2 futbolcusu ÅŸehit olmuÅŸtur. 

* Gecelerin ÅŸairi olarak tanınan Ahmet HaÅŸim (1884-1933) çanakkale savaÅŸlarına ihtiyaz zabiti (yedek subay) olarak katılmıştır. 
 

* Ä°ngiliz ÅŸairleri de savaÅŸa katılmışlardı ve bazı idealleri vardı. bu ideallerini günlüklerinde “lokum ve halıları yaÄŸmalamak, ayasofya’nın çinilerini sökmek, Ä°stanbul’un en güzel lokantalarında balık yemek” olarak yazmışlardı. 

* Ä°ngiliz-Fransız donanması seksen parça gemiyle boÄŸaza saldırmıştı. Gemilerden birinin adı “agamemnon” du. aynı zamanda agamemnon, binlerce yıl önce truva’ya saldıran yunan ordusunun kalleÅŸçe yöntemler kullanan komutanının adıydı. 
 

* Nusret mayın gemisinin aslı yakın zamana kadar mersin’de demirliydi ve çanakkale çimenlik kalesi’ndeki nusret mayın gemisi makettir. 

* Çanakkale dışında dünya'nın hiç bir yerinde 7-8 metreye inen siper savaÅŸları yaÅŸanmamıştır. 

* Havadan savaşın seyrini takip etmekle görevli bir ingiliz pırpır uçağı pilotu, kıyıdan 50 metre uzaklığa kadar denizin kan ile dolu olduÄŸu raporunu vermiÅŸtir. 

* Çanakkale Zaferi’nin önemli sonuçlarından biri olarak ingiltere ve fransa, çarlık rusyası’na yardıma gidememiÅŸ, bolÅŸevik ihtilali ile beraber çarlık sona ermiÅŸtir. Çanakkale’deki direniÅŸ, ı. dünya savaşı’nın iki yıl daha uzamasına ve sınırların deÄŸiÅŸmesine sebep olmuÅŸtur. 

* ReÅŸit paÅŸa vapuru’nda çanakkale savaşı’na katılan safiye hüseyin, modern anlamda ilk türk hemÅŸiredir. 

* Topçu müstecip onbaşı tarafından vurulan ve karaya oturarak mürettebatıyla beraber ele geçirilen turkuaz adlı fransız denizaltısı, savaÅŸa katılan 4 denizaltıdan biriydi. 

* Atatürk’ün, savaÅŸta ölen anzak askerlerine ve annelerine hitaben yazılmış, “onlar, bu toprakta canlarını verdikten sonra artık bizim evlatlarımız olmuÅŸlardır.” Sözleriyle biten mektubunun ingilizce tercümesi, yeni zelanda’nın baÅŸkenti wellington’da bulunan Atatürk anıtı’nda yazılmıştır. 

* “Dur yolcu! Bilmeden gelip bastığın bu toprak, bir devrin battığı yerdir” mısraları necmettin Halil onan tarafından, aslında kurtuluÅŸ savaşı için yazılmış olmasına raÄŸmen, çanakkale savaşı ile özdeÅŸleÅŸtirilmiÅŸ ve gelibolu sırtlarına kazınmıştır. 
 

Büyük bir zafer. Atalarımıza minnet borçluyuz.

 

Avustralyalı elion Cammbell’in hatıra defterinden alınan bir gerçekte ÅŸöyle;

“AteÅŸkes sırasında Türk'ler ÅŸehitlerini gömüyorlardı. ArkadaÅŸlarımızdan birkaç kiÅŸi gönüllü olarak onlara yardım etmek istedi ve bu korkunç görevde dost ve düÅŸman iÅŸ birliÄŸi yaptılar…” iÅŸte bu sırada yapılan konuÅŸmalarda açlığını hissettiren bir mehmetçiÄŸe, bir avustralyalı asker sığır eti ve bisküvi getirir. Mehmetçik bu hareket karşısında hislendi. Sonunda görev tamamlanmıştı. Her iki tarafın da askerleri siperlerine çekilmiÅŸ bekliyorlardı. Vurulan silah arkadaÅŸlarına son vedalaÅŸma bitmiÅŸti.

Türk subayı bir kaç adım ilerledi ve selam verdi. Bizim subaylarımız da selam aldılar. Böylece ateÅŸkes sona ermiÅŸti. DüÅŸmanlarımızın nezaketlerinde bir yüce ruhluluk, bir soyluluk vardı. Dünya ÅŸövalyeliÄŸinin kutsal emaneti onlardaydı sanki.

Birkaç hafta sonra Avustralyalı askerler Türk siperlerine karşı büyük bir saldırıya geçerler. Mücadelenin ÅŸiddetli bir anında avustralyalı bir asker ağır ÅŸekilde yaralanarak Türk siperlerinin yakınına düÅŸer. Yaralı asker acılı bir ÅŸekilde can çekiÅŸmeye baÅŸlar. Bundan sonrasını cambell ÅŸöyle anlatıyor:

“Mermi yaÄŸmurunun ortasında bir Türk, siperden fırlayarak yaralı askerimizi sırtına aldı ve bizim hatlara doÄŸru taşımaya baÅŸladı. Türk, sırtındaki Avustralyalı ile birlikte yaralanmadan siperlerimizin korkuluklarına ulaÅŸtı ve sırtındaki arkadaşımızı kıyıdan aÅŸağıya yavaÅŸça bıraktı… Sonra bu Türk kendi hatlarına doÄŸru yöneldi. Fakat birçok yerinden yaralanıp yere düÅŸmeden önce ancak üç ya da dört adım atabilmiÅŸti. Ve oracıkta ÅŸehit düÅŸtü. Meçhul bir ÅŸekilde, fakat kahraman olarak ÅŸehit düÅŸtü.
Yaralı Avustralyalı, aç Türk’e sığır eti ve bisküvi getiren askerdi. Onu sırtında siperlerimize taşıyan Türk, onun kumanya verdiÄŸi askerdi.”

Yarım paket bisküvi ve biraz kuru sığır etine karşılık canını veren bir yürek. Unutulur mu ÅŸimdi bu? Unutmak, düpedüz nankörlük deÄŸil mi?

 

Bize bu büyük gururu yaÅŸatan bütün ÅŸehitlerin ruhu ÅŸad olsun.


Bu haberlerde ilginizi çekebilir!