Nazım Hikmet Kimdir? | BCA Times

Warning: Use of undefined constant full - assumed 'full' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/yenirady/bcatimes.com/wp-content/themes/iyi tema/header.php on line 147



  RÖPORTAJLAR
  • <strong>Altın Kalem Ödüllü Yazar Metin ÅžAHÄ°N ile Röportaj</strong>
    Altın Kalem Ödüllü Yazar Metin ŞAHİN ile Röportaj
  • Kahramanmaraş’ta 7.4 büyüklüğünde deprem meydana geldi
    Kahramanmaraş’ta 7.4 büyüklüğünde deprem meydana geldi
  • Yazar Prof. Dr. Dr. Naim Derebaşı ile Röportaj
    Yazar Prof. Dr. Dr. Naim Derebaşı ile Röportaj
  • Yazar Rıdvan Serin ile Röportaj
    Yazar Rıdvan Serin ile Röportaj
  • Yazar Ä°hsan Kutlu ile Röportaj
    Yazar İhsan Kutlu ile Röportaj
  • Yazar Ãœmmühan YaÅŸar ile Röportaj
    Yazar Ümmühan Yaşar ile Röportaj
  • Altın Kalem Ödülleri Sahiplerini Buluyor
    Altın Kalem Ödülleri Sahiplerini Buluyor
  • Hayatınızı DeÄŸiÅŸtirecek 20 Ä°nanılmaz Paulo Coelho Sözleri
    Hayatınızı Değiştirecek 20 İnanılmaz Paulo Coelho Sözleri
  • Abdülhamid Han’ın Altın Saati Açık Artırmada
    Abdülhamid Han’ın Altın Saati Açık Artırmada
  • Berlin Indie Film Awards’tan ”Leyla Hanım” Filmine Ödül
    Berlin Indie Film Awards’tan ”Leyla Hanım” Filmine Ödül

Nazım Hikmet Kimdir?
Eklenme Tarihi: 3 Haziran 2022, Cuma 22:05 - Son Güncelleme: 3 Haziran 2022 Cuma, 22:05
Font1 Font2 Font3 Font4



Nazım Hikmet Kimdir?
Nâzım Hikmet Ran ya da Türkiye'den ayrıldıktan sonraki soyadı ile Nâzım Hikmet Borzecki (14 Ocak 1902; Selanik, Osmanlı İmparatorluğu - 3 Haziran 1963; Moskova, SSCB), Türk şair ve yazardır. Şiirleri elliden fazla dile çevrilmiş ve eserleri birçok ödül almıştır. Türkiye'de serbest nazımın ilk uygulayıcısı ve çağdaş Türk şiirinin en önemli isimlerindendir. Uluslararası bir üne ulaşmıştır ve dünyada 20. yüzyılın en gözde şairleri arasında gösterilmektedir.

Hikmet Bey ve Celile Hanım’ın oÄŸlu Nâzım Hikmet, 15 Ocak 1902’de Selânik’te dünyaya gelir. Babası Hikmet Bey, çeÅŸitli illerde valilik yapmış olan Nâzım PaÅŸa’nın oÄŸludur. Osmanlı Hariciyesi’nde çeÅŸitli memurluklarda ve Matbuat Umum MüdürlüÄŸü görevinde bulunmuÅŸtur. Annesi Celile Hanım ise, dilci Enver PaÅŸa ile Leylâ Hanım’ın kızıdır. Ä°lk kadın ressamlarımız arasında anılan Celile Hanım, kültürlü, sanatçı ruhlu bir kadındır…

 

İki Şair Arasında Bir Kadın Ressam: Celile Hikmet – Masa Dergi | Kültür  Sanat Edebiyat

 

Küçük Nâzım ilk eÄŸitimini annesi ve sıkça ÅŸiirli toplantılar düzenleyen, kendisi de bir mevlevi ÅŸairi olan büyükbabası Nâzım PaÅŸa’dan alır. Ve henüz on bir yasındayken ilk ÅŸiirini yazar…  Orta öÄŸrenimini Galatasaray ve NiÅŸantaşı Sultanilerinde gören Nâzım, 1915 yılında Bahriye Mektebi’ne girer. 1918 yılında ilk kez bir dergide ÅŸiiri yayınlanır. Bu bir aÅŸk ÅŸiiridir. Ancak, Ä°stanbul’un iÅŸgaliyle birlikte yerini yurtsever nitelikte ÅŸiirlere bırakır…

Dost Kaleminden Nâzım Hikmet'in Hayatı: Bu Dünyadan Nâzım Geçti |  ListeList.com

 

Mezuniyetine üç ay kala geçirdiÄŸi bir hastalık nedeniyle Bahriye’den ayrılır. Bir grup arkadaşıyla Anadolu’ya geçer. Ankara Hükümeti’nin görevlendirmesiyle arkadaşı Vâlâ Nurettin ile birlikte Bolu’da öÄŸretmenlik yapar.  Daha sonra kısa aralıklarla iki kez Moskova’ya gider. Ä°lkinde iki yıl kalır.

Rusya’da gerçekleÅŸtirilen ihtilale tanık olur. DoÄŸu Emekçileri Komünist Üniversitesi KTUV’da ekonomi-politik öÄŸrenimi görür. Ä°kincisi ise küreÄŸe konulma cezasının verildiÄŸi dava nedeniyle zorunlu bir göçmenliktir. Bu kez daha önce öÄŸrenci olduÄŸu Üniversite’de çevirmenlik ve asistanlık yapar. Ceza Yasası’ndaki deÄŸiÅŸiklik nedeniyle 1928 yılında ülkeye döner. Kısa bir süre cezaevinde kaldıktan sonra serbest bırakılır.

 

 dunya48 | Kemalist Devrimci Siyasi Site. - Seyit NEZÄ°R - Bağımsızlığın Ve  Aydınlığın Åžairi Nazım Hikmet ! (4) Nâzım'a af savaşında gençlik yine en  öndeydi!

 

ÇeÅŸitli gazete ve dergilerde yazıları, ÅŸiirleri yayınlanır. Kitapları basılır. Siyasal ve entellektüel yaÅŸamda aktif bir rol üstlenen ünlü bir ÅŸairdir. Åžiirleri ders kitaplarına girer, oyunları devlet tiyatrolarında oynanır ama koÄŸuÅŸturmalardan da kurtulamaz… Sık sık gözaltına alınır, yargı önüne çıkartılır. Onun etkileyici gücü ürkütmektedir kimi çevreleri… Düzmece davalarla yaÅŸamının on yedi yılı hapishanelerde geçer. 1950 yılında ulusal ve uluslararası düzeyde düzenlenen kampanyalar sonunda çıkarılan Genel Af Yasası’yla serbest kalır. Ne var ki yaÅŸamına yönelik komplolar nedeniyle yeniden yurtdışına çıkar. Ve ölene dek yurduna, halkına, sevenlerine hasret ÅŸiirleri yazacağı göçmenlik yılları baÅŸlar…

Sürgünde Bir Şair : NAZIM – Alevi Haber Ağı

Bu dönemde Uluslararası Barış Ödülü sahibi bir sanatçı olarak  barış hareketi içinde aktif olarak yer alır. Dünya Barış Konseyi BaÅŸkanlık Divanı’na seçilir. Ünlü Åžostokoviç’e, Åžarlo’nun yaratıcısı Charlie Chaplin’e ve Fransız Parlamentosu BaÅŸkanı Eduard Heriot’a Uluslararası Barış Ödülü’nü veren jürinin baÅŸkanlığını yapar. Cezaevi yıllarından kalan hastalıklar onu rahat bırakmaz ve acılı yüreÄŸi 3 Haziran 1963 günü sabahı Moskova’daki evinde durur.

“…yazılarım otuz kırk dilde basılır / Türkiye’mde Türkçemle yasak” dediÄŸi ÅŸiirleri ancak
ölümünden sonra basılır ülkesinde…

Aşklar, Ayrılıklar ve Zor Yıllar: Nazım Hikmet Hakkında Her Şey

 

 


Bu haberlerde ilginizi çekebilir!