ÖNE ÇIKAN HABERLER |
Kepler-90, GüneÅŸ'ten biraz daha sıcak ve biraz daha büyük. Çevresindeki gezegenlerin yedisi ise gökbilimciler tarafından daha önce keÅŸfedilmiÅŸti.
Sekizinci bir gezegenin keÅŸfedilmesiyle Kepler-90 güneÅŸ sisteminin aynı dünyamızın bulunduÄŸu sistem gibi sekiz gezegenli olduÄŸu anlaşıldı.
Yeni bulunan gezegeni uzmanlar küçük ve kayalık olduÄŸunu söylüyor.
Google'da yazılım uzmanı olarak çalışan ve keÅŸfe katkıda bulunan Christopher Shallue, "Bu keÅŸifle birlikte Kepler-90 GüneÅŸ Sistemimiz ile aynı sayıda gezegene sahip ilk yıldız olmuÅŸ oldu" diyor.
Google yazılım uzmanları, bu keÅŸfi, daha önceki taramalarda gözden kaçan gezegenleri bulmayı saÄŸlayan "makinayla öÄŸrenme" adını verdikleri bir tür yapay zeka yardımıyla yaptılar.
KeÅŸif, Kepler Uzay Teleskopu'nun gözlemlerine dayanılarak yapıldı.
Dünya'dan 2 bin 545 ışık yılı uzaklıktaki yıldızın çevresindeki sistem, gezegenlerin sayısı ve diziliÅŸleri itibariyle bizimkine çok benziyor.
KeÅŸfe katkıda bulunanlardan Texas Üniversitesi öÄŸretim üyelerinden Andrew Venderburg "Kepler-90 sistemi bizim GüneÅŸ Sistemimizin bir mini versiyonu gibi. Ä°ç kısımda küçük, daha dışarda daha büyük gezegenler var. Ama her ÅŸey daha küçük bir alanda cereyan ediyor" diyor.
Bir kıyaslamayla açıklamak gerekirse, Kepler-90'ın en dış yörüngedeki gezegeninin güneÅŸe uzaklığı, Dünyamızın GüneÅŸ'e uzaklığına eÅŸit.
Kepler-90'ın son keÅŸfedilen, sekizinci gezegeni (Kepler-90i) daha iç bir yörüngede olduÄŸu için kendi güneÅŸinin etrafındaki turunu 14,5 günde bir tamamlıyor ve yüzeyinde sıcaklığın 425 santigrada kadar ulaÅŸtığı tahmin ediliyor.
Bu gezegenin bulunmasında kullanılan yapan zeka yazılımı ile baÅŸka bir yıldızın çevresinde dönen Dünya ile aynı boyutlarda Kepler 80g adlı bir baÅŸka gezegen de keÅŸfedildi.
Gökbilimciler son 20-30 yıl içinde baÅŸka güneÅŸlerin çevresinde dönen yaklaşık 3 bin 500 yeni yıldız keÅŸfettiler.