ÖNE ÇIKAN HABERLER |
DoÄŸu Karadeniz'de halk arasında kuÅŸ dili olarak ifade edilen ıslık dili'nin UNESCO Acil Koruma Gerektiren Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi'ne alınması, KuÅŸköy'de sevinç yarattı.
500 YILDIR KULLANILIYOR
Giresun'un Çanakçı ilçesine baÄŸlı KuÅŸköy'de vadiler arasında ıslıkla iletiÅŸim kurmayı saÄŸlayan ve gelecek nesillere aktarılması için her yıl festivali düzenlenen kuÅŸ dili, yöre halkınca yaklaşık 500 yıldır kullanılıyor.
OY BİRLİĞİYLE KARAR
KuÅŸ dilinin UNESCO Acil Koruma Gerektiren Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi'ne alınması için 2016'da yapılan baÅŸvurunun ardından baÅŸlayan heyecanlı bekleyiÅŸ, Güney Kore'nin Jeju adasındaki UNESCO toplantısında oy birliÄŸiyle alınan karar sonrası mutluluÄŸuna dönüÅŸtü.
"HAYALLERÄ°MÄ°Z GERÇEK OLDU"
KuÅŸdilini Tanıtma Kültür ve Turizm DerneÄŸi BaÅŸkanı Åžeref Köçek, kararın köy halkı tarafından sevinçle karşılandığını söyledi. KuÅŸ dilinin yörede yaklaşık 500 yıldır kullanıldığını dile getiren Köçek, 2009 yılından bu yana köy halkı ve dernek olarak bu kültürü yaÅŸatmak için çalıştıklarını belirtti. Köçek, uzun yıllardır bekledikleri olayın bugün gerçekleÅŸtiÄŸini aktararak ÅŸöyle devam etti:
"Artık kuÅŸ dili UNESCO'da, bir hayalimiz gerçek oldu. UNESCO'ya alınması konusunda da umutluyduk, umutlarımız boÅŸa çıkmadı. KuÅŸ dilinin UNESCO'ya alınmasında çalışan, emeÄŸi geçen herkese teÅŸekkür ediyoruz. Artık kuÅŸ dili denince dünyada Giresun, Çanakçı ve KuÅŸköy akla gelecek."
"YAÅžATILMASI Ä°ÇÄ°N ÇALIÅžIYORUZ"
Bu durumun kuÅŸ dilinin yaÅŸatılmasına katkı vereceÄŸine dikkati çeken Köçek, "Biz kuÅŸ dilinin yaÅŸatılması için yıllardır çalışıyoruz ancak UNESCO’ya alınmasının ardından ilgi artacaktır. KuÅŸ dilinin yaÅŸatılması, gelecek nesillere aktarılması için yapılan çalışmalara destekler de artacaktır. Bu da önemli bir katkı" dedi.