ÖNE ÇIKAN HABERLER |
Hayatın biteyazdığı bir anda “Bu hayatı nasıl yaşasam daha iyi olurdu?” sorusunu sorabilmek. Bu yakıcı soruyla daha Anlamlı bir hayata başlayabilmek. Çünkü anlamın boy verdiği yerde mutlulukta usul usul, parmaklarının ucuna basarak gelecektir. Mutluluk, onu hiç aramadığınız bir anda omuzlarınıza konan bir kelebektir.
“Rindler, dervişler, Şairler, hikâyeciler, kainatı kuşatan ilahi nağmeyi terennüm edenler, alimler, sanatkarlar, mecnunlar… Hayatı güç toplama yarışına çevirmeyenler. Ağır ve düşünceli yürüyenler. Yalnız Allah’ın önünde eğilenler.
Bir gülü koklamasını bilenler.
Ne mutlu onlara…”
Kemal Sayar, halen daha ruh ve sinir hastalıkları hastanesinde psikiyatri Profesörü. kiminizin bildiği belkide nefret ettiği o kişisel gelişim Kitaplarından uzak, bazen bir toplumu tasfir ettiği bazen bir insanı. Kendinizden bir Şeyler bulabileceğiniz, kâh düşünüp kâh gülebileceğiniz. Sizi bizi insanlarımızı konu alan bir yazar, bir profesör, bir ruh bilimcisi.
Kitap bir bütün olarak değil, kesit kesit size teselli sunacak kafa karışıklığını biraz daha karıştırıp sonuca götürecek güzel okunası bir kitap. Şimdi belki biraz yardımcı olmak okuduğum bu kitabı az da olsa anlatabilmek adına kitaptan kesitler benimde altını çize çize okuduğum parçaları yazacağım.
“İnsan ötekinin yüzünü arayan bir varlık. Bir başkasında yankılanmak isteyen, içinin ışıklarını bir başkasının içine düşürmek isteyen bir varlık”
“İnsanı aziz bilmek, bu dünyanın cennetidir. Sokaktakinden, ‘göbeğini kaşıyan’ adamdan hikayelerini dinleyebilirsek eğer, onların da sımsıcak bir iç dünyaya sahip olduklarını, bazı şeylere üzülüp bazı şeylere sevindiklerini fark edeceğiz. Alışveriş ettiğimiz esnafla hoş sohbet edebilmek, mesai arkadaşlarımızla dost olmak, komşularının evine girebilmek, sokağa çıktığımızda selamlaşabilmek… İnsana değer vermeyi bilirsek, mutluluk kelebeği sessizce omuzlarımıza konuverecek.”
“Bilmek için kimileyin sevmek gerekir. İşte tasavvufun merhameti mihver alan öğretisi bu noktada insanın ruhsal sıkıntılarına çare olarak beliriyor.”
“İçtiğimiz çayın memleket meseleleriyle de yakın alakası vardır. Çay madem yerlilerin meşru badesidir, bir çaydanlığın Kaynadığı her yerde kalpten kalbe bir yol var demektir. Evet, dost elinden gel olmayınca gidilmez; ama bir hanede Çay demleniyorsa, bir gün oraya da gidilebilir, konuşulabilir, anlaşılabilir demektir.
Türkiye, çayın demlendiği her yerdedir.”
“Derken Ramazan geldi. Ölüm denen o eşsiz ülkeye bir gün bizimde ayak basacağımız hakikati içimizde kımıldadı. Saatler Müslüman saatine ayarlandı. Bellekler tazelendi, bedenlerimizin görüntülere ayarlı hızı kesildi. Hatırlayışının ruha sevinç ve saadet yayan esintisi inanan insanları bir rahmet rüzgarı halinde sardı. Unutuş, bir aylığına bile olsa, penceresini kapattı.”
“Çocuğu sürekli bir dikkatin odağında tutmak, ona iyilik etmek anlamına gelmiyor. Daimi bir dikkatle büyüyen çocuklar sorunlarla tek başlarına yüzleşmek, dünyayı tek başlarına keşfetmek, yalnız başlarına oynamak istemeyebilirler. Çocuğun imge dünyası, yetişkinlerden uzak ve yalnız kalarak gelişir. ‘Aşırı’ anne babalıktan, çocuğun boş zamanını tıka basa doldurmaktan kaçınmak lazım. Anlayacağınız, gerektiğinde çocuğun yanında olmak ama bazen de ona gölge etmemek gerekir!”
“Dünya’ya kalbiyle sokulanlar çabuk yaralanır; kalp hassastır, hile bilmez. İşte hayatı kalp yordamıyla tanımaya başlamış bu genç kadın, üç dört yıl sonra toparlanmış ve hayata tutunmaya başlamıştır. ‘Kapanmaz yağmurun açtığı yaralar çocuklarda’ diyor İsmet Özel, babaların gidişinin açtığı yara da kız Çocuklarının yüreğinde şifa bulmaz. Ama o direngen genç kadın, yıllarını alsa da, kederin dipsiz kuyusundan çıkıp gökyüzünü göreceği bir vadiye tırmanıyor. Ve o vadide hayatının ikinci kara haberini alıyor, kanser.” İşte böyle bir şey; Hayat teselli bulmaktır. Biraz da olsa benim sevdiğim gibi belkide sizde seversiniz.