ÖNE ÇIKAN HABERLER |
Tarih, yazının bulunmasıyla birlikte, MÖ 3000 yılında güvenilir bir halde nesiller ötesine ulaşma fırsatı buldu. Yazı öncesinde insan, bir diğer deyişle Homo sapiens, tarihin anlaşılır hale gelmesi ve unutulmaması için yazı öncesinde iletişim kurabilme amacıyla sanatın farklı yanlarından faydalanmıştır. Minyatür, resim, simgeler bunlara örnek verilebilir sanatlardır. İnsanoğlu, yazı öncesindeki, bilinmeyen, tarih öncesi çağları anlamlandırmak için bu eserlerden faydalanmaya çalışır. Fakat yazının bulunması, tarihi tamamen aydınlatır bir noktada karşımıza çıkmaz. Öyle ki resim, minyatür, heykel, mozaik eserlerinin belirgin olmayışı yaklaşıklık, tahmin üzerine kendilerine yer bulurlar. Eserlerin yaşlarının belirlenmesi, dönem karşılaştırılması, bulunduğu coğrafyada yaşanan olaylar, bu coğrafyadaki var olan kabile, halk veya devletler ve kültürel farklılıklar karşılaştırılarak yaklaşık bir olay üzerinde neden yapıldığı veya ne anlatılmak istendiği veya hangi döneme ait olabileceği belirlenmeye çalışılır.
Germenicia, Kahramanmaraş’taki bir gecekondu mahallesi olan Dulkadiroğlu Mahallesi’nde 2007 yılında, kaçak olarak yapılan bir kazı sonucunda ortaya çıkarılmış, Roma İmparatorluğu dönemine ait mozaiklere sahip olan antik kent olma özelliğiyle günümüzün en merak edilen yapılarındandır. 2007 yılında, yapılan araştırmalar sonucunda bir evin tabanında ortaya çıkarılan mozaikler, özellikle altında ve yakınlarında bir Roma Antik Kenti’nin var olabileceği yargısını düşündürüyor. Antik kentin, Dulkadiroğlu, Bağlarbaşı ve Namık Kemal mahallelerini kapsayan 146 hektarlık bir alanı kapsadığı tespit edilmiştir. Kahramanmaraş, verimli ovalarında 250 höyük ve arkeolojik yerleşim yeri barındıran arkeolojik açıdan oldukça önemli ve zengin bir kent özelliğinde. Kazı çalışmaları devam ettikçe bilgiler ve ortaya çıkarılan eserler daha fazla bilgi verici hale gelecektir.
Germenicia, medeniyetlerin Dünya’ya yayıldığı bir bölgede olmasıyla Mezopotamya aralığında birçok kültürle karşılaşmış bir şehir olma özelliğinde. Asurlular, Hititliler ve en nihayetinde MS 1. Yüzyıl itibariyle Roma İmparatorluğunun hakimine girmiş bir şehir. Üzerinde barındırdığı mozaik özellikleri de Roma tarihinin dokusunu barındırıyor. yapılan araştırmalar bulunan eserler neticesinde O dönemde Roma İmparatoru Gaius Julius Caesar Germanicus buranın yönetimine IV. Antiokhos’un geçmesini sağlayınca, Antiokhos da şehrin adını imparatora izafeten “Germanicia” olarak değiştirmiştir. MS 2. yüzyılda Roma İmparatoru tarafından büyük kentlere verilen sikke basma hakkı o dönemde ihtişamlı ve önemli bir kent olan Germanicia şehrine de tanınmıştır. Gelişmiş, zengin, önemli bir yer olma özelliği taşıyan Germenicia, dönemin zenginliğini gösteren evlerin tabanlarına işlenen bu mozaikleriyle birlikte tarihe yeni bir yön vermeyi hedefliyor.
Hakkında yazılı metinler olmayışı, neden ve nasıl sorusunu akıllara getirse de birçok medeniyetin kültürünü üzerinde barındırmış ve en nihayetinde Roma kültürüyle hayat bulmuş bu antik kent zaman içerisinde daha faza soruya cevap verecektir.