ÖNE ÇIKAN HABERLER |
Elektriksiz bir dünyanın nasıl olduÄŸunu bir saniyeliÄŸine hayal edin! BaÅŸta romantik bir fikir gibi gelse de ardından ne kadar korkunç olabileceÄŸinin farkına varıyorsunuz. Gelin sizi elektriÄŸin insanların hayatına tam anlamıyla girdiÄŸi yıllara götüreyim, aslında çok uzaklara deÄŸil, 1800’lerin sonlarına. Kıyasıya ‘akım savaÅŸları’nın yaÅŸandığı günlere.Kahramanlarımız Edison, Westinghouse ve Tesla. Hepimizin tanıdığı mucitler… ‘Akım SavaÅŸları’nın çıkış nedeni ise ‘ampul’. Acaba insanlık tarihini deÄŸiÅŸtirecek bu icat kimin? BildiÄŸimiz üzere Edison’un. Ama gelin bildiklerimizi unutalım ve tarihe tanıklık edelim. Graham Moore imzalı ‘Karanlığın Son Günleri’ dönemin bu üç önemli adamının hikâyesini anlatıyor. Anlatıcımız, Westinghouse’un kendisine Edison’un açtığı 300’ün üzerindeki davaya karşı savunması için tuttuÄŸu genç, deneyimsiz ama parlak avukat Paul Cravath. Okuldan yeni mezun bu hırslı avukat birden kendisini yüzyılın en büyük davalarından birinin içinde buluyor. Bir yanda yaptığı icatlarla kocaman bir imparatorluÄŸa sahip ve pek de ‘iyi’ bir ÅŸöhreti olmayan Edison, diÄŸer yanda yeni icatları üretmek için kendine bir merkez kuran Westinghouse var. Cravath, müvekkilinin Edison’a karşı kazanması için uÄŸraşırken bu kez karşısına asrın en kendine has mucidi Nicolas Tesla çıkıyor. Tesla, Edison’un yanında umduÄŸunu bulamayan ve onunla ciddi bir kavgaya tutuÅŸup kaçan kaçık bir mucit.
Onu Westinghouse’un yanına çekerek zafer kazanmayı planlayan Cravath baÅŸarısız oluyor sayılmaz. Ama hikâye bu kadar basit deÄŸil. DoÄŸru akımı bularak elektriÄŸi evlere kadar sokma peÅŸinde olan iki önemli isim kıyasıya savaşırken aslında iÅŸ dünyasının ne kadar acımasız olduÄŸunu da görüyoruz. Entrikalar birbiri ardına yaÅŸanırken en masum kahraman Tesla kalıyor. Onun tek derdi kafasındaki icatlar çünkü. Akım savaÅŸlarını kazanmak için Edison her yola baÅŸvuruyor, bir mahkûmu elektirikli sandalyeyle idam ettirmek de bunun içinde… Her ne kadar anlatıcımız sayesinde Westinghouse’un tarafında da olsak yaÅŸadığımız sürprizlerle onun da ne kadar masum olduÄŸunu tartışıyoruz ilerleyen sayfalarda.
EDISON’A EN BÜYÜK DARBEYÄ° KÄ°M VURDU?
‘Karanlığın Son Günleri’, icatlar çağını anlatan, okura keÅŸif zevki tattıran bilgilendirici bir kitap. Hayatımızı deÄŸiÅŸtiren o icatların nasıl doÄŸduÄŸunu, sancılı günleri, ekonomik altyapının nasıl hazırlandığını ve en önemlisi bugüne damgasını vuran ‘güç, iktidar ve para’ savaÅŸlarının hikâyesini anlatıyor. Edison’a en büyük darbeyi yine tanıdık bir ismin, Graham Bell’in vurduÄŸunu da unutmadan belirteyim. Ä°catlar çağında yaÅŸamış Cravath da bir mucit. ABD’nin bugünkü hukuk sisteminin altında onun imzası var.
Elbette aÅŸk da var kitapta. Güzeller güzeli bir ÅŸarkıcı, onun gizemli hayatı ve ‘akım savaÅŸları’ndaki rolü kitaba ayrı bir heyecan katıyor. Tüm bu kahramanlar tarih sahnesinde baÅŸrol oynamış isimler, biz bu kitapta onların bu baÅŸrolü nasıl aldıklarına ve sahneye nasıl çıkıp nasıl ayrıldıklarına ÅŸahitlik ediyoruz. Akım savaÅŸlarını kim mi kazanıyor? Elbette ABD. Moore ÅŸöyle diyor: “Åžu an BirleÅŸik Devletler’in omurgasını oluÅŸturan sistemi ancak hep birlikte kurabilirlerdi. Bunu kimse tek başına yapamazdı. Paul, böyle bir mucize yaratabilmek için, dünyanın her birine ihtiyacı olduÄŸunu fark etti. Tesla gibi vizyonerler. Westinghouse gibi zanaatkârlar. Edison gibi satışçılar.”
‘Karanlığın Son Günleri’ bugünü anlamak için dünü bilmek gerekir diye düÅŸünenler için harika bir kaynak. Hemen belirteyim; kitabın filmi de çekildi. Yakında gösterime girecek ve Oscar’larda büyük sükse yapması bekleniyor.