ÖNE ÇIKAN HABERLER |
Çin’de açılan Tianjin Binhai Kütüphanesi, dünyanın en fütüristik kütüphanesi olmaya aday! Hollandalı mimarlık firması MVRDV ve Tianjin Åžehir Planlama ve Tasarım Enstitüsü (TUPDI) iÅŸbirliÄŸiyle tasarımı tamamlanan kütüphane, yenilikçi modeli ve geniÅŸ kapasitesiyle kitapseverlerin ilgisini uyandırıyor. Kütüphane, okurlar tarafından gördüÄŸü ilginin yanı sıra tasarımcılar tarafından da baÅŸarılı bir emsal olarak görülüyor.
Yapımı üç yıl civarı süren kütüphane, geniÅŸ bir kültür bölgesi kazandırma amaçlı ÅŸehir tasarımının bir parçası olarak planlandı. Dev bina 33.700 metrekarelik bir alan kaplamasının yanı sıra 1.2 milyon kitapbarındırabilecek bir kapasiteye de sahip. Binhai Kültür Merkezi‘nin içinde bulunan kütüphanenin programında kitap depolamanın yanı sıra arÅŸivler, eÄŸitim tesisleri, bilgisayar, toplantı ve ses odaları, çocuklar ve yaÅŸlılar için kolay eriÅŸilebilir okuma odaları ve genel okuma alanları bulunuyor. Tüm bu servisler, kütüphanenin beÅŸ katına yayılmış olarak iÅŸlevini sürdürüyor. Binanın kendisi ise dev kültür kompleksinin içindeki park ile eÄŸitim merkezi arasında bir geçit konumunda.
2017 yılında tamamlanan kütüphanenin en dikkat çekici özelliÄŸi ise fütüristik tasarımı. Dikdörtgen biçimli doÄŸrusal bir dış cepheye sahip olan binanın iç kısmındaki atrium, dairesel çizgiler taşıyor. Binayı tasarlayan MVRDV ÅŸirketinin kurucularından Winy Maas, kütüphanenin ortasındaki bir oyuk olarak tasvir edilebilecek bu bölümün mekânın merkezi olduÄŸunu belirtiyor. Binanın dışından da gözlemlenebilen bu kısım “Binhai’nin Gözü” olarak adlandırılıyor. Tavana kadar uzanan raflardan oluÅŸan atriumda okuma alanları, basamaklar ve kitap rafları birbirinin içine geçmiÅŸ durumda. Mekanın ilginçliÄŸini saÄŸlayan bir diÄŸer unsur ise içindeki oditoryum. Kütüphanenin merkezinde bulunan oditoryum, bir küre tasarımına sahip ve etraftaki rafları yansıtarak ziyaretçiler için etkileyici bir görünüm oluÅŸturuyor.
Kütüphanenin baÅŸarısına raÄŸmen hala belli eksikleri de yok deÄŸil. Bunlardan biri, tavana uzanan üst raflarda gerçek kitaplar yerine sahte alimünyum plakalar bulunması. Firmanın açıklamasına göre bu durumun nedeni, tasarım sürecinde o bölümdeki odalarda yapılan bir deÄŸiÅŸiklik. Bunun yanı sıra kütüphanenin Tianjin’de bulunması da belli çekinceleri beraberinde getiriyor. Ülkenin en eski üniversitesini barındıran bu ÅŸehir aynı zamanda Çin’in sansür merkezi olarak tanınıyor. Elbette ki bu durum kütüphanenin temsil etmesi gereken deÄŸerlerle çeliÅŸir nitelikte. Yine de binanın etkileyici iç ve dış tasarımı, zamansız okuma eylemini modern ÅŸehir atmosferine adapte etmek isteyenler için baÅŸarılı bir örnek oluÅŸturuyor. Biz okurların dileÄŸi ise, her zamanki gibi, okuma eylemine yeni bir boyut katan bu tür tasarımların yayıldığını görmek olabilir.