ÖNE ÇIKAN HABERLER |
Migren. Yüzyılın salgın olmayan en yaygın rahatsızlıklarından birisi.
Ä°nsanları sosyal hayatlarından ve iÅŸlerinden alı koyan ÅŸiddetli baÅŸ aÄŸrıları, uzun yıllardır bilim insanlarının gündeminde yer alıyor. Fakat ilginç olan hiç bir ÅŸekilde çözüm bulunamayan bu aÄŸrıların gün geçtikçe yaygınlaÅŸması ve ÅŸiddetlerinin artıyor olması.
PerÅŸembe günü New England SaÄŸlık internet sitesinde yayınlanan bir araÅŸtırmaya göre migren sorunuyla mücadele eden insanlar, ayda 3-4 gün ÅŸiddetli baÅŸ aÄŸrısı yaşıyorlar. DiÄŸer yandan Erenumab adı verilen bir ilaç, gönüllü olarak deneylere katılan 1000 kiÅŸinin hepsinde migren yaÅŸanan süreçleri yarıya indirdi.
Ortalama olarak her 7 yetiÅŸkin insandan birinde görülen migren rahatsızlığı, önemli bir halk saÄŸlığı sorunu olup, her yıl milyonlarca gereksiz MR çekimine ve tıbbi müdahaleye de neden oluyor.
Ä°lk olarak ilacın etkilerinin nasıl ispatlandığından bahsedelim. Bunun için plasebo etkisi kavramını bilmekte fayda var: Plasebo etkisi, farmakolojik olarak etkisiz bir ilacın telkine dayalı bir etki ortaya çıkarma halidir. Yani bu etki, tamamen iÅŸlevsiz bir ilacın psikolojik olarak iÅŸe yaradığını düÅŸünerek alınmasıdır.
Erenumab ilacı deneylerinde ise katılımcı hastalara altı ay boyunca kullanmaları söylendi. DiÄŸer grupta olan hastalara ise plasebo etkisine yol açacak sahte ilaçlar verildi. Ä°lk 4 ila 6 ay arasında bu hastaların yaklaşık %43’ü her ay 70 miligram Erenumab iÄŸnesine tabii tutuldular. Gerçek ilacı alan kiÅŸilerdeki migren sürelerinin %50’ye yakın oranda azaldığı gözlemlendi. Plasebo etkisi altında olan katılımcıların ise sadece 4’te 1’i aynı ÅŸekilde aÄŸrısız gün geçirdiklerini dile getirdiler.
Ä°lacın ABD ilaç enstitüsü ve onay kuruluÅŸu olan FDA’dan geçer not alarak piyasaya sürülmesi bekleniyor. Kısacası, migrenin tıbbi bir çözümü bulundu ve etkisi bilimsel olarak kanıtlanmış oldu. Tamamlanması gereken bürokratik sürecin ardından ilaç raflara çıkabilir.