BORGES / Gerçekler Hayal Değildir, Ama Hayaller Gerçek Olabilir.. | BCA Times




  ÖNE ÇIKAN HABERLER

BORGES / Gerçekler Hayal Değildir, Ama Hayaller Gerçek Olabilir..
Eklenme Tarihi: 29 Mart 2018, Perşembe 19:54 - Son Güncelleme: 29 Mart 2018 Perşembe, 19:55
Font1 Font2 Font3 Font4



BORGES / Gerçekler Hayal Değildir, Ama Hayaller Gerçek Olabilir..
''Edebiyatta söylenen şeyler değişmez; Önemli olan nasıl söylendiği. İyi benzetmeler hep aynıdır. Yeni şeyler bulup insanları şaşırtmak yerine, herkesin sık sık düşündüğü bir şeyi en iyi söylemenin yolunu bulmalı.''

 

YaÅŸamın içinde olan herÅŸey üzerine düÅŸünmeye çalışan arjantinli bir yazar Jorge Luis Borges.

 

Öyküleri ve edebi tespitleriyle edebiyata dayanmış kocaman bir mercektir Borges. Okuyanın damağında bir düÅŸ tadı bırakan öykülerinin bazılarında edebiyat dersi verdiÄŸini bile görürsünüz.

 

Zihinsel delikler ve hafıza boÅŸluklarına yerleÅŸip bölünerek yeniden çoÄŸalabilir. Yazılabilecek herhangi bir cümlenin hissedilmeden içine akarak yazarını ele geçirebilir. YaklaÅŸtıkça uzaklaşılan aÅŸka yazdıklarınızı el mutasım'a çevirebilir.

 

Tapınakta düÅŸünden uyanan bir pagan rahibi hayat sandığınız ÅŸeyi bitirebilir. Okunan her ÅŸeyle döllendiÄŸinden yazılan her ÅŸeyi dölleyebilme yeteneÄŸine sahiptir. Aslında döllemek kelimesi hatalı olur. Zihinsel klonlanmayla ölümsüzlüÄŸü arar.

 

Ötekine yazmaz, ötekini okur. Temasa geçtiklerinden yazar sayılanlar eserlerini onun boyunduruÄŸundan kurtulmak üzere güreÅŸirken verirler. Mucizeyi keÅŸfettiÄŸinizde hayatta kalmanızı saÄŸlayan ÅŸeyin aptallığınız olduÄŸunu açıkça ifade etmekten çekinmez.

 

Zihinsel boÅŸluÄŸunu doldurma hızı o derece ileri gitmiÅŸtir ki tanrı bile ışığı ondan çalarak kendini korumak istemiÅŸtir. Onunla ötekinin arasına girip bir araya giren olmuÅŸtur. Felsefe'nin aristokratik lordlar kamarasından uzakta durup, buyurmamıştır. Yutulabilir drajeler haline getirip halka sunmuÅŸtur.

 

Pek çok dil bilir: felsefece, gochoca, kabadayıca, kadınca, masalca, körce….Varolan en geniÅŸ kapasiteli memorystick tir. muad dip tir.

 

DüÅŸlere verdiÄŸi önemle anılarımızın manzarasını derinleÅŸtiren bir yazardır. Yolu neredeyse yanlışlıkla çağımıza düÅŸen bu 19. yüzyıl beyefendisinin 1936 yılında basılan "sonsuzluÄŸun tarihi" adlı kitabı sadece 36 adet satılmış. Kum kitabı ise çıktığının ikinci ayında 40 binlik bir satışa ulaÅŸmıştı. Falkland savaşı için "iki kel bir tarak için dövüÅŸüyor" diyen borges, döneminin kültürel ve siyasi panoramasını verirken kimimizin iç niyetlerine de kaynak olmuÅŸtur.

 

1955'te kaybettiÄŸi gözlerinin ardından aÄŸladığı söylenemez.

Åžöyle demiÅŸ: "Bir ÅŸey sona erdiÄŸi zaman bir ÅŸeyin baÅŸladığını düÅŸünmemiz gerekir." Yazar için körlüÄŸün en acı yanı okuyamamak olsa gerek. Okuyamıyor oluÅŸunun iyi yanlarını bulmuÅŸ; söylediklerine bakılırsa bu sayede zamanın farklı akış biçimlerini duyumsama ÅŸansı elde etmiÅŸ . Borges anglo sakson dilleri hakkındaki merakını da bu dönem tatmin ediyor. Bol bol dolaşıyor ve ona verilen bu loÅŸ dünyanın her anını 'yaşıyor'. Ä°ÅŸte "armaÄŸanlar ÅŸiiri"nden bir bölüm:

"kimse yakınıp yerindiğimi sanmasın

bu lütfundan yüce tanrının

bana ilahi bir şaka yaptı

kitabı ve körlüÄŸü aynı anda bağışladı."

 


Bu haberlerde ilginizi çekebilir!