‘Başarılı Çocuk’ Yetiştirmenin Bilimsel Yolları | BCA Times




  ÖNE ÇIKAN HABERLER

‘Başarılı Çocuk’ Yetiştirmenin Bilimsel Yolları
Eklenme Tarihi: 30 Eylül 2017, Cumartesi 01:58 - Son Güncelleme: 30 Eylül 2017 Cumartesi, 01:59
Font1 Font2 Font3 Font4



‘Başarılı Çocuk’ Yetiştirmenin Bilimsel Yolları
New York University School of Medicine araştırmacıları şöyle diyor: Anneleri ya da babalarının kitap okuduğu bebekler, ileriki yaşlarda daha iyi konuşuyor, okuyabiliyor, dil yetenekleri artıyor.

Çocuklarınıza “Ne istersen olabilirsin” demeyin, akÅŸam yemeÄŸine birlikte oturun, internet ve sosyal medyadan uzaklaÅŸabileceÄŸi zamanlar yaratın, onlara kitap okuyun, onları seyahat etmeye teÅŸvik edin… Harvard Üniversitesi ve çeÅŸitli araÅŸtırmalardan toplanan sonuçlara göre, baÅŸarılı çocuklar yetiÅŸtirmeye dair ‘bilimsel’ tüyolar, özellikle anne ve babalar için…

 

Her anne baba, çocuklarının baÅŸarılı olmasını ister. Ä°yi bir eÄŸitim almasını, hayatın her alanında zorluklara karşı göÄŸüs gerebilmesini, baÅŸarısızlık anlarında tekrar ayaÄŸa kalkmayı bilmesini ister. Tüm bunları yaparken de çocukları çok sıkmamak, baskıcı olmamak da iÅŸin püf noktalarından… Peki bilimsel araÅŸtırmalar ve akademisyenler bu konuda neler söylüyor? Kısaca göz gezdirelim.

 

Birlikte AkÅŸam YemeÄŸi Yiyin

Türk filmlerinde veya dizilerinde ana plan çekimlerden biridir, akÅŸam yemeÄŸinde ailenin bir arada olması… Birlikte yemek yenir, konuÅŸulur, o gün yaÅŸananlar anlatılır. Harvard Üniversitesi ile çalışan bir sosyal hizmet kuruluÅŸuna göre haftada beÅŸ kez aileleriyle birlikte yemek yiyen çocuklar, okulda daha baÅŸarılı oluyor, kendilerine güveniyor; üstelik obezite ve depresyon riskinden uzaklaşıyor.

 

 

 

Gelecekte Altın Çağını YaÅŸayacak Mesleklere Yönlendirin

Pazar araÅŸtırmaları üzerine çalışan C+R Research ajansının dört yüz genç üzerinde yaptığı bir ankete göre genç ABD’liler, gelecek yıllarda yapılması gereken iÅŸlerle ilgilenmiyor. Yeni nesil daha çok müzisyenlerden, sporculardan, video oyunu tasarlayanlardan ilham alıyor. Ve ne yazık ki bu meslekleri yapanlar, nüfusun yalnızca yüzde 1’lik kısmını oluÅŸturuyor. Oysa örneÄŸin, saÄŸlık sektöründeki meslekler gelecekte altın çağını yaÅŸayacak. Dolayısıyla çocukları meslek seçiminde ‘zorlama’ deÄŸil de belki de ‘yönlendirme’ daha iyi bir seçenek olarak ortaya çıkıyor.

 

Ekrandan Uzaklaşacağı Zamanlar Yaratın

Tabletten, akıllı telefondan onları tamamen uzaklaÅŸtırmak, bu cihazları yasaklamak mümkün deÄŸil ama elektronik aletlerden biraz olsun uzaklaÅŸabileceÄŸi bir zaman yaratmak da elinizde. Uzmanlar özellikle 2-5 yaÅŸ grubunun günde en fazla bir saat ekran başında olmasını tavsiye ediyor. Daha ileriki yaÅŸ gruplarındaki çocuk ve gençler için ise bu cihazların olmadığı alanlar yaratmak mümkün; yemek masasında telefon olmayacak, otomobilde tablet kullanılmayacak gibi…

 

Onlara Seyahat Etmeyi, Yeni Yerler KeÅŸfetmeyi Sevdirin 

Birlikte tatile çıkmanız ya da okul organizasyonlarıyla seyahat etmesi, çocuÄŸunuzun ufkunu açacak. Çocukların ve gençlerin, yurtdışı seyahatlerine çıkması, yeni yerler keÅŸfetmesi uzmanların ebeveynlere tavsiyeleri arasında başı çekiyor.

 

Çalışmaya TeÅŸvik Edin

Yurtdışında sıkça görülür ama Türkiye’de “Sen önce okulunu bitir de sonra çalışırsın” denir. Oysa ki kendi harçlığını çıkarabilir; ister aile iÅŸinde ister basit part-time bir iÅŸte… ÇocuÄŸunuza çalışmanın, alın terinin anlamını öÄŸretin.

 

Çalışan Annelerin Çocukları Daha BaÅŸarılı

Harvard Business School araÅŸtırmacılarına göre, çalışan bir annenin kız çocuÄŸu daha becerikli ve ekonomik özgürlüÄŸünü kazanma konusunda da daha hırslı oluyor.

 

Haz Duygusunu Ertelemeyi ÖÄŸretin 

“Ben o an istedim, yaptım, yedim, vs…” Bu sözler, bir yetiÅŸkine ait olduÄŸunda sorun var demektir çünkü eÄŸer obezite riskiniz yüksek olduÄŸu halde her gün baklava yerseniz, “Ben istedim, yedim” demek olgunluk belirtisi deÄŸildir. Çocuklarınızı -onlar sevmese bile- ileride onlara yararlı olabilecek hobiler edinmesi için teÅŸvik edin. Unutmayın ki baÅŸarılı sporcular, müzisyenler, iÅŸ adamları, sanatçılar, vs. hayal ettikleri yerlere sıkı bir disiplin ve kararlılıkla geldi. “Ben çok yoruldum, bittim, daha fazla koÅŸmayayım” diyebilir miydi Usain Bolt?! “No pain, no gain” yani acı yoksa, baÅŸarı da yok!

 

Çocuklarınıza Kitap Okuyun

New York University School of Medicine araÅŸtırmacıları ÅŸöyle diyor: Anneleri ya da babalarının kitap okuduÄŸu bebekler, ileriki yaÅŸlarda daha iyi konuÅŸuyor, okuyabiliyor, dil yetenekleri artıyor. Küçük yaÅŸlarda edinilen kitap okuma alışkanlığı da bir çocuÄŸun tüm hayatını olumlu yönde etkiliyor. Sadece eÄŸitim ve öÄŸretimde deÄŸil iletiÅŸimde, insan iliÅŸkilerinde de diÄŸer çocuklardan bir adım önde oluyorlar. Burada ‘zorlama’dan söz etmiyoruz, kitap okumayı sevdirmekten söz ediyoruz.

 

Bırakın, BaÅŸarısızlığı da ÖÄŸrensin 

Parenting in the Real World: The Rules Have Changed (Gerçek Hayatta Ebeveyn Olmak: Kurallar DeÄŸiÅŸti) adlı kitabın yazarı, klinik psikolog Dr. Stephanie O’Leary’ye göre bir çocuk -hangi yaÅŸta olursa olsun- için baÅŸarısızlık iyidir! Çünkü gerçek hayatta karşılaÅŸacağı diÄŸer baÅŸarısızlıklarla, olumsuzluklarla mücadele etmeyi öÄŸrenir. ‘DüÅŸmek’ten korkmaz, ayaÄŸa nasıl kalkacağını öÄŸrenmiÅŸ olur, mücadeleci olur. EÄŸer her düÅŸtüÄŸünde siz onun elinden tutarsanız, ona güvenmiyorsunuz demektir. Özgüveni geliÅŸemez, diÄŸer baÅŸarısızlıklarında da hep sizi arar.


Bu haberlerde ilginizi çekebilir!