Anadolu’da Yeni Tür | BCA Times




  ÖNE ÇIKAN HABERLER

Anadolu’da Yeni Tür
Eklenme Tarihi: 4 Ekim 2017, Çarşamba 23:27 - Son Güncelleme: 4 Ekim 2017 Çarşamba, 23:27
Font1 Font2 Font3 Font4



Anadolu’da Yeni Tür
Tırmanma ve yakalama becerileri gelişkin olan bu çevik arkadaşımızın görünüm olarak günümüz keseli sansarına benzediğini belirtiyor araştırmacılar.

Ankara yakınlarında, Polatlı-Haymana Havzası’nın kuzeyinde Uzunçarşıdere Formasyonu olarak bilinen bölgede 2002’de bulunan 43 milyon yıllık fosiller, Anadolu tarihine keseli hayvanları da eklemiÅŸ oldu. Washington Üniversitesi’nden Dr. Murat Maga ve New South Wales Üniversitesi’nden Dr. Robin Beck’in araÅŸtırma sonuçları geçtiÄŸimiz günlerde PLoS ONEdergisinde yayımlandı.

 

Günümüz keseli hayvanlarının bilinmeyen akrabası olarak tanımlanan türe Anadolu’da bulunmuÅŸ olmasından dolayı Anatoliadelphys maasae adı verilmiÅŸ. Yeni tür neredeyse bir kedi büyüklüÄŸünde, 3-4 kg ağırlığında. Cüssesiyle Kuzey Yarıküre keselileri arasında “iri” kabul ediliyor. Tırmanma ve yakalama becerileri geliÅŸkin olan bu çevik arkadaşımızın görünüm olarak günümüz keseli sansarına benzediÄŸini belirtiyor araÅŸtırmacılar.

 

Kuvvetli çene yapısı sert nesneleri parçalayabildiÄŸini, dolayısıyla etçil olduÄŸu savını güçlendiriyor. Öyleyse, Anatoliadelphys maasae Kuzey Yarıküre’nin bilinen ilk etçil keselisi olacak.

 

Fosillerin bulunduÄŸu Uzunçarşıdere Formasyonu, keselinin yaÅŸadığı 43 milyon yıl öncesinde, yani Eosen döneminde büyük ihtimalle bir adaydı.


Bu haberlerde ilginizi çekebilir!